Κομισιόν: Χαμηλότερος ο αριθμός κρουσμάτων στους ταξιδιώτες από το γενικό πληθυσμό

Κομισιόν: Χαμηλότερος ο αριθμός κρουσμάτων στους ταξιδιώτες από το γενικό πληθυσμό

 Όσοι ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, δεν θα πρέπει αυτομάτως να θεωρούνται ως παράγοντες υψηλού κινδύνου για την εξάπλωση της λοίμωξης, εκτός εάν έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα, σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για ασφαλή και αποδοτικότερα αεροπορικά ταξίδια.

   Βασισμένες στα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, οι κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύθηκαν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA), καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στους ταξιδιώτες εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερος απ' ότι στον γενικό πληθυσμό.

   Επιπλέον, τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή για τις αεροπορικές μεταφορές ελαχιστοποιούν την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Στην τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, το ECDC και ο EASA δεν συνιστούν γενικευμένα μέτρα, όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις ή η καραντίνα των ατόμων που ταξιδεύουν αεροπορικώς. Αντ' αυτού, οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν ένθερμα να παρέχονται στους ταξιδιώτες πλήρεις πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα προορισμού τους, καθώς και σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται στους αερολιμένες και εντός των αεροσκαφών για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου.

   Το εν λόγω έγγραφο βοηθά τα κράτη μέλη, ώστε να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τα βέλτιστα δυνατά μέτρα και παρέχει σαφήνεια στους Ευρωπαίους όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς, τονίζεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

   «Τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα από τον EASA και το ECDC συνιστούν οι ταξιδιώτες να μην αντιμετωπίζονται ως παράγοντες υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση της νόσου COVID-19, όταν ταξιδεύουν μεταξύ χωρών με την ίδια επιδημιολογική κατάσταση. Χαιρετίζω τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές, καθώς συμβάλλουν στη διασφάλιση πιο αποτελεσματικών και εναρμονισμένων μέτρων για τις αεροπορικές μεταφορές με βάση την επιστήμη», δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν.

   Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, χαιρέτισε «ενόψει των χειμερινών διακοπών τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές από το ECDC και τον EASA σχετικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις και την καραντίνα για τα άτομα που ταξιδεύουν αεροπορικώς» και τόνισε ότι «αυτές οι σαφείς πληροφορίες θα συμβάλουν στην αποφυγή σύγχυσης και θα προσφέρουν σαφήνεια για όλους κατά τη διάρκεια αυτής της χειμερινής περιόδου».

   Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις διαγνωστικές εξετάσεις της νόσου COVID-19 και την καραντίνα για τα άτομα που ταξιδεύουν αεροπορικώς, δημοσιεύονται από κοινού από το ECDC και τον EASA.