Κολομβία: Πρώην πρόεδρος της Γερουσίας καταδικάστηκε για συνέργεια με ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς

Κολομβία: Πρώην πρόεδρος της Γερουσίας καταδικάστηκε για συνέργεια με ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς

Πρώην κυβερνήτης και πρώην πρόεδρος της Γερουσίας, μορφή της κολομβιανής δεξιάς, καταδικάστηκε να εκτίσει σχεδόν οκτώ χρόνια κάθειρξη για συνέργεια με παραστρατιωτικές οργανώσεις της άκρας δεξιάς, ανακοίνωσε η δικαιοσύνη της Κολομβίας.

Συγκεκριμένα ο Λουίς Αλφρέδο Ράμος κρίθηκε «ένοχος για το έγκλημα της σύστασης και συμμορίας με σκοπό την υποστήριξη παράνομων ένοπλων οργανώσεων» από το κολομβιανό ανώτατο δικαστήριο (Corte Suprema de Justicia, CSJ), το οποίο διενεργούσε έρευνα για την υπόθεση από το 2013, αναφέρει ανακοίνωση του θεσμού.

Σύμφωνα με το CSJ, που του επέβαλε ποινή επτά ετών και ένδεκα μηνών κάθειρξης, ο κ. Ράμος είχε συμμαχήσει μεταξύ του 2001 και του 2017 με ηγέτες των ακροδεξιών παραστρατιωτικών «προκειμένου να εξασφαλίσει οικονομική υποστήριξη και ψήφους» στο πλαίσιο των εκστρατειών του για τη Γερουσία και για το αξίωμα του κυβερνήτη του νομού Αντιόκια (βορειοδυτικά).

Ο κ. Ράμος, 73 ετών, διετέλεσε κυβερνήτης στην Αντιόκια από το 2008 ως το 2011, πρόεδρος της Γερουσίας από το 2002 ως το 2003 και δήμαρχος της Μεδεγίν (της πρωτεύουσας της Αντιόκιας). Είναι προσωπικότητα-κλειδί της κολομβιανής δεξιάς και θεωρείται πως είχε στενή σχέση με τον πρώην πρόεδρο Άλβαρο Ουρίμπε (2002-2010).

Σημειώνεται ότι στην απόφασή του, το CSJ σημείωσε πως έλαβε υπόψη του αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για το ότι βοήθησε, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, «να χαλαρώσει η πίεση της αστυνομίας στην παραστρατιωτική οργάνωση Metro Bloc, η οποία δρούσε στη Μεδεγίν».

Επίσης, έλαβε χρήματα και είχε απευθείας επαφές με τα αδέλφια Βισέντε και Κάρλος Καστάνιο, τους ιδρυτές των Ενωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας (Autodefensas Unidas de Colombia, AUC) και ορισμένους από τους πιο επίφοβους αρχηγούς των παραστρατιωτικών που αιματοκύλισαν τη χώρα των Άνδεων.

Μέσω Twitter, ο πρώην κυβερνήτης υπερασπίστηκε την αθωότητά του και διαβεβαίωσε ότι έπεσε «θύμα ψευδομαρτύρων», αναγγέλλοντας πως θα ασκήσει έφεση. «Η πολιτική μου διαδρομή και η επαγγελματική μου ζωή 40 ετών στην υπηρεσία της χώρας δεν θα κηλιδωθούν από αυτή την αυθαίρετη απόφαση», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην κοινοβουλευτικός παραδόθηκε στις αρχές το 2013, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του κατ’ εντολή του CSJ, όμως αφέθηκε ελεύθερος το 2016.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1980 αναλαμβάνοντας δράση εναντίον ανταρτών της άκρας αριστεράς, διέπραξαν σωρεία εγκλημάτων, σφαγών και ωμοτήτων. Οι δεσμοί τους με την κολομβιανή δεξιά και με τους μεγαλογαιοκτήμονες συνεχίζουν ως ακόμη και σήμερα να πυροδοτούν σενάρια και πολεμικές.

Κατόπιν της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016, πολλοί από τους άλλοτε παραστρατιωτικούς καταπιάστηκαν ξανά με τη διακίνηση ναρκωτικών. Συγκρούονται με άλλες ένοπλες οργανώσεις σε απομακρυσμένες, απομονωμένες περιοχές της χώρας.

Δεκάδες κολομβιανοί πολιτικοί, ανάμεσά τους αρκετοί πρώην κοινοβουλευτικοί, καταδικάστηκαν από τη δικαιοσύνη τη δεκαετία του 2010 για τους δεσμούς τους με τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς.

Υπογραμμίζεται ότι οι περισσότερες παραστρατιωτικές οργανώσεις αφοπλίστηκαν και διαλύθηκαν από το 2003 ως το 2006, στο πλαίσιο ειρηνευτικής διαδικασίας που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Ουρίμπε. Αρκετοί από τους σημαντικότερους ηγέτες τους εκτίουν ακόμη ποινές στις ΗΠΑ μετά τις καταδίκες τους για διακίνηση ναρκωτικών με προορισμό τη χώρα αυτή.