Κολεγιακή φανέλα του Μάικλ Τζόρνταν πωλήθηκε αντί 1,38 εκατ. δολαρίων!

Κολεγιακή φανέλα του Μάικλ Τζόρνταν πωλήθηκε αντί 1,38 εκατ. δολαρίων!

Η πανεπιστημιακή καριέρα του Μάικλ Τζόρνταν εκτιμήθηκε πολλά χρόνια μετά την αποχώρησή του από το Νορθ Καρολάινα. Το ίδιο και... η φανέλα του. Ο παίκτης που στην καριέρα του έμεινε γνωστός και ως «Αέρινος», άφησε στους «TarHeels» παρακαταθήκη τον τίτλο του NCAA το 1982, αλλά εκείνη την εποχή οι προσδοκίες για την πορεία του δεν ήταν μεγάλες. Ο σκληρός κόουτς Μπόμπι Νάιτ, αρχικά δεν τον ήθελε στην Ολυμπιακή ομάδα του 1984 στο Λος Αντζελες, αλλά μετά  τη διοργάνωση διαπίστωσε πως «θ’ αφήσει εποχή».

Στο ντραφτ της ίδιας χρονιάς, δύο ομάδες (Χιούστον και Πόρτλαντ) τον προσπέρασαν και οι Σικάγο Μπουλς δεν ήξεραν αν έπρεπε να ευχαριστούν την τύχη ή τους «θεούς του μπάσκετ» που ο Τζόρνταν... «περίσσεψε» στο Νο3 και τον επέλεξαν, με τη γνωστή συνέχεια των έξι τίτλων ΝΒΑ τη δεκαετία του ’90! Από εκείνες τις μέρες, κάθε αντικείμενο (φανέλα, παπούτσι, κ.α.) του «Mike» γινόταν και ανάρπαστο και πανάκριβο.

Παπούτσια του έχουν πωληθεί σε δημοπρασία για τη συγκέντρωση χρημάτων για ένα νοσοκομείο. Μία συλλεκτική κάρτα του έχει πλησιάσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Μία φανέλα του από το Νορθ Καρολάινα, τη σεζόν 1982 – 1983, ωστόσο,  ξεπέρασε αυτό το «φράγμα». Η φορεμένη από τον ίδιο γαλάζια εμφάνιση των «Tarheels» με το Νο23 «χτυπήθηκε» σε δημοπρασία της Heritage Auctions αντί... 1,38 εκατ. δολαρίων, με τα στοιχεία του πλούσιου αγοραστή να παραμένουν άγνωστα.

Η επιρροή του Μάικλ Τζόρνταν όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά και στην κουλτούρα της αθλητικής Αμερικής «εκτόξευσε» τις τιμές σε όλα τα προϊόντα του και μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Τα υποδήματα της Jordan Brand, τα οποία σχεδιάζει μαζί με την εταιρία Nike έχουν οδηγήσει σε πωλήσεις δισεκατομμυρίων. Η πρώτη αμοιβή του «MJ», το 1984, ήταν 500.000 δολάρια. Ωστόσο, μέχρι τις μέρες έχει κερδίσει πια περισσότερα από 1,3 δισ. από τη φίρμα του Ορεγκον και υπολογίζεται πως κάθε χρόνο λαμβάνει ακόμη τουλάχιστον 130 εκατ. δολάρια!