Κόκκινος συναγερμός από τον κορυφαίο τραπεζίτη του πλανήτη

Κόκκινος συναγερμός από τον κορυφαίο τραπεζίτη του πλανήτη

Προειδοποιήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις στέλνει ο επικεφαλής της μεγαλύτερης, βάσει κεφαλαιοποίησης, τράπεζας του πλανήτη, Τζέιμι Ντάιμον. Ο Αμερικανός -με ελληνικές ρίζες- τραπεζίτης προετοιμάζει τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες για όσα έρχονται, εκτιμώντας ότι οι πραγματικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης θα κάνουν την εμφάνισή τους προς το τέλος του 2020 και στις αρχές του 2021. Σημειώνει ότι η Wall Street δεν αντανακλά τα βάσανα των Αμερικανών και καλεί τις μεγάλες επιχειρήσεις να στηρίξουν τους πιο αδύναμους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι πίστευαν ή συνεχίζουν να νομίζουν ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία και η παύση της δραστηριότητας εξαιτίας των lockdown, καλό θα είναι να το ξανασκεφτούν.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase σε εκδήλωση για την ίδρυση του New York Jobs CEO Council, μίας πρωτοβουλίας 27 επιχειρηματικών ηγετών που έχει στόχο να βρει δουλειά σε 100.000 Νεοϋορκέζους έως το 2030 και παράλληλα να προσφέρει πρακτική εξάσκηση σε 25.000 φοιτητές του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ο μοναδικός τραπεζίτης που βίωσε την παγκόσμια κρίση του 2008-2009, παραμένει στη θέση του σήμερα – και μάλιστα οδηγεί τη μεγαλύτερη τράπεζα από τις big four των ΗΠΑ σε αποτελέσματα που ξεπερνούν τις προσδοκίες – υποστηρίζει ότι οι πραγματικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης θα γίνουν αισθητές με καθυστέρηση λίγων μηνών. Αν η ανάκαμψη συνεχιστεί με τον ρυθμό που βλέπουμε σήμερα, πρόσθεσε, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιστρέψει η αγορά εργασίας στα προ πανδημίας επίπεδα, με την ανεργία να παραμένει σε επίπεδα ύφεσης.

Η ύφεση θα περάσει όμως θα επηρεάσει αρνητικά τα εισοδήματα και τις τιμές κατοικιών. Γι’ αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τον Ντάιμον, να υπάρξει και νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να εφησυχάζει λόγω του γρήγορου rebound του χρηματιστηρίου. Ως βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να γίνει η κοινωνία πιο δίκαιη, ο Ντάιμον επισήμανε τα προβλήματα της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, των υποδομών και της μετανάστευσης.

Ο τραπεζίτης που έχει στο παρελθόν - και επί σειρά ετών - ανακηρυχθεί ως ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες στον κόσμο, τα.. έβαλε ακόμη και με τη Wall Street. «Όταν έχεις 13 εκατομμύρια ανέργους και ανθρώπους και επιχειρήσεις που υποφέρουν, αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από τα όσα συμβαίνουν στη Wall Street και γι’ αυτό θα πρέπει να ανησυχούμε», σημείωσε.

Και επειδή το εντυπωσιακό ράλι της Wall Street στους τελευταίους μήνες δεν αντανακλά τα καθημερινά προβλήματα των Αμερικανών, ο Ντάιμον τόνισε ότι κυβέρνηση και επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να ελαφρύνουν το βάρος των λιγότερο τυχερών. Ηγείται, μάλιστα, της νέας αυτής πρωτοβουλίας – η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς φορείς και το City University of New York - για την παροχή ευκαιριών απασχόλησης σε Αφροαμερικανούς, Λατίνους και Ασιάτες, διότι όπως σημείωσε η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα της κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι η JPMorgan εξέπληξε ευχάριστα τους αναλυτές στα αποτελέσματα β’ τριμήνου όταν τα κέρδη της ξεπέρασαν τις προσδοκίες λόγω του ιστορικού υψηλού που σημειώθηκε στα έσοδα από συναλλαγές μετά την έκρηξη της μεταβλητότητας στο διάστημα αυτό, αλλά και λόγω των πρωτοφανών ενεργειών της Fed για την ανάταση των πιστωτικών αγορών. Παρά, ωστόσο, τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα, ο Ντάιμον έκανε λόγο για μεγάλες αβεβαιότητες σχετικά με το μέλλον της οικονομίας, προσθέτοντας ότι η JPMorgan είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.

Ο επικεφαλής της JPMorgan, του οποίου το επίθετο ήταν Παπαδημητρίου πριν ο παππούς του το αλλάξει σε Ντάιμον όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ, υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς στις αρχές Μαρτίου και πέντε μήνες αργότερα συνεχίζει κανονικά τα καθήκοντά του, αναφέροντας ότι έχει επιστρέψει περίπου σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Σημειώνεται ότι ο Ντάιμον έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από το τιμόνι της JPMorgan πριν το 2023, ωστόσο η κούρσα της διαδοχής του αποτελεί ήδη ένα από τα πιο καυτά θέματα συζήτησης στη Wall Street.