«Κόκκινος» συναγερμός από την έκρηξη κρουσμάτων - Σενάρια για χρήση μάσκας παντού

«Κόκκινος» συναγερμός από την έκρηξη κρουσμάτων - Σενάρια για χρήση μάσκας παντού

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα με τα κρούσματα να διατηρούνται σταθερά σε τριψήφιο αριθμό. Η χθεσινή καταγραφή των 372 κρουσμάτων πυροδότησε την Κυβέρνηση, η οποία θέτει σε ετοιμότητα Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς όπου διαπιστώθηκαν μαζικές συρροές, ενώ σήμερα αναμένεται επέκταση της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική, όπου καταγράφηκαν 133 κρούσματα.

Από το σύνολο των νέων κρουσμάτων, περίπου τα μισά σχετίζονται με συγκεκριμένες ομάδες που κόλλησαν τον ιό στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, ενώ για τα υπόλοιπα ξεκινά η ιχνηλάτηση για να βρεθεί η πηγή της μόλυνσης.

Παρά τις γνωστές όμως πηγές μετάδοσης, η διασπορά στην Αττική παραμένει εκτεταμένη και δεδομένου ότι ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα τα σχολεία, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Έτσι, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σημερινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο τελευταίος θα προτείνει την επέκταση της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους για την Αττική.

Παράγοντες της επιτροπής που μίλησαν στο liberal, έκαναν λόγο χθες για απόλυτη ανάγκη εφαρμογής των μέτρων προστασίας με τη χρήση μάσκας παντού, την τήρηση των αποστάσεων και την εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής, καθώς το άνοιγμα των σχολείων αναπόφευκτα θα αυξήσει το ρυθμό μετάδοσης και τα κρούσματα θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Δεν παρέλειψαν επίσης να αναφέρουν ότι ενδεχομένως θα χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα στα νυχτερινά κέντρα για τήρηση αποστάσεων, καθώς ευνοούν τη δημιουργία νέων εστιών υπερμετάδοσης.

Αυξάνονται οι νεκροί

Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι μαζί με την αύξηση των κρουσμάτων, καταγράφεται και μεγάλη αύξηση των νεκρών από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής, πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο liberal, επέστησε την προσοχή, τονίζοντας ότι ολόκληρο τον Ιούλιο καταγράφηκαν 12 θάνατοι, ολόκληρο τον Αύγουστο 65 θάνατοι και μόνο τις πρώτες 10 ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 31 θάνατοι.

Πρόσθεσε ότι με τα ισχύοντα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπορούσε να θεωρηθεί ανεκτός αριθμός ημερησίων κρουσμάτων τα 150-250 περιστατικά, δεδομένου ότι ο ρυθμός θα αυξάνεται ταχύτερα από τα τέλη Οκτωβρίου και με τα ισχύοντα μέτρα, δεν αποκλείεται να φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό νοσηλευομένων στις εντατικές τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Τόνισε λοιπόν την ανάγκη «προσαρμογής» των αρνητών της μάσκας, γιατί διαφορετικά, θα χρειαστεί γενικό lockdown τουλάχιστον ενός μηνός, προκειμένου να επιστρέψουμε σε διψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, αφού προηγουμένως έχει μειωθεί η διασπορά του ιού στα επίπεδα που επικρατούσαν στις αρχές Μαΐου.