Κοινοβούλιο Βουλγαρίας: Υποστηρίζει την επισκευή ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού

Κοινοβούλιο Βουλγαρίας: Υποστηρίζει την επισκευή ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού

Έπειτα από πέντε ώρες συζητήσεων σήμερα, το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε να δοθεί εντολή στην κυβέρνηση να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία: ανθρωπιστική, οικονομική, στρατιωτικο-τεχνική , συμπεριλαμβανομένης της επισκευής ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Βουλγαρία και σύμφωνα με την ικανότητα της Βουλγαρίας.

Το σχέδιο ψηφίσματος που πρότεινε το κόμμα Συνεχίζουμε την Αλλαγή υπερψηφίστηκε με 200 ψήφους έναντι 16 κατά και με μια αποχή.

Υποστηρίχθηκε και από τα τέσσερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως επίσης και από το πρώην κυβερνών κόμμα GERB και το Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες.

Το εθνικιστικό κόμμα Αναγέννηση ψήφισε κατά.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι η Βουλγαρία:

θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσδοκία της Ουκρανίας για την ένταξή της στην ΕΕ·

να βοηθάμε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω του βουλγαρικού λιμανιού της Βάρνας στη Μαύρη Θάλασσα·

να ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία γενικότερα και κυρίως την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από την Ουκρανία·

να επισκευάζουμε ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό σε βουλγαρικές βιομηχανικές στρατιωτικές μονάδες·

να συνεχίσουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως φάρμακα, ρουχισμό και τρόφιμα.

Δύο άλλα σχέδια ψηφισμάτων - ένα από τη Δημοκρατική Βουλγαρία, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, και ένα από το πρώην κυβερνητικό κόμμα GERB, καταψηφίστηκαν.

Όπως δήλωσε ο ηγέτης του Κινήματος για Δικαιώματα και Ελευθερίες Μουσταφά Καρανταγί, αυτό ήταν μια ψήφος δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Ο σοσιαλιστής Μπόρισλαβ Γκουτσάνοφ δήλωσε ότι η παροχή στρατιωτικής βοήθειας θα καταστήσει τη Βουλγαρία άμεσο συμμετέχοντα στον πόλεμο και πρότεινε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό θα ήταν το σωστό.

Ανακοίνωση του ηγέτη του κόμματος Αναγέννηση Κοσταντίν Κοστανίνοφ στην οποία δήλωνε ότι οι Βούλγαροι στην Ουκρανία "περιμένουν να σωθούν από τον ρωσικό στρατό", εξόργισε την αίθουσα.

Απαντώντας σε αυτό, η Αντοανέτα Τσόνεβα, της Δημοκρατικής Βουλγαρίας, ρώτησε αν αυτά που πέφτουν στην Οδησσό είναι πύραυλοι ή ίσως ζαχαρωτά.