Κοινή κλινική δοκιμή για φάρμακα κατά της Covid-19 από ανταγωνίστριες εταιρείες

Κοινή κλινική δοκιμή για φάρμακα κατά της Covid-19 από ανταγωνίστριες εταιρείες

Οι ανταγωνίστριες φαρμακευτικές εταιρείες AbbVie Inc., Amgen Inc. και Takeda ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές σε ασθενείς προκειμένου να διαπιστώσουν ταχύτερα αν κάποιο ήδη υπάρχον φάρμακο από την κάθε εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της Covid-19.

Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια στιγμή όπου όλοι πρέπει να συνεργαστούν, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Amgen Ντέιβιντ Ριζ. «Θέλαμε να να μπορούμε με ταχύτητα να επιλέξουμε μεταξύ πολλών φαρμάκων και να δώσουμε σωστές προτεραιότητες».

Η κλινική δοκιμή είναι μια συνεργασία μεταξύ μελών της Συμμαχίας Έρευνας και Ανάπτυξης COVID, που ιδρύθηκε πρόσφατα από την φαρμακευτική βιομηχανία, της Quantum Leap Healthcare Collaborative, ενός συνεταιρισμού ιατρικών ερευνητών και επενδυτών και του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων.

Το πρώτο μέρος των κλινικών δοκιμών θα εξετάσει το φάρμακο κατά της ψωρίασης Otezla, της εταιρείας Amgen, το αντιφλεγμονώδες Firazyr της Takeda και το φάρμακο cenicriviroc της AbbVie, που έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με HIV, για να διαπιστωθεί αν κάποιο από αυτά μπορεί να αντιμετωπίσει την υπερδραστήρια, και πιθανώς καταστροφική, αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που παρουσιάζουν κάποιες φορές ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα της Covid-19.

Η «προσαρμοζόμενη πλατφόρμα» των κλινικών δοκιμών σημαίνει ότι μπορούν να εξεταστούν ταυτόχρονα πολλές πιθανές θεραπείες, με τις πιο υποσχόμενες να προχωρούν σε επόμενα στάδια και τις λιγότερο αποτελεσματικές να αποσύρονται.

«Μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα ακόμη και μέσα σε έξι εβδομάδες», δήλωσε στο Reuters η συνιδρύτρια της Quantum Leap δρ. Λόρα Έσερμαν, προσθέτοντας ότι σύντομα θα προσταθούν και άλλα φάρμακα στη δοκιμή.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το Otezla μπορεί να καταστέλλει την φλεγμονή της υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Το Firazyr ίσως βοηθήσει στον περιορισμό του υγρού που συγκεντρώνεται στους πνεύμονες, ενώ το cenicriviroc, που μπλοκάρει τη δραστηριότητα κάποιων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, θα μπορούσε να μειώσει την ένταση της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας που προκαλεί ο ιός.

Τα φάρμακα χορηγούνται σε συνδυασμό με το αντιικό φάρμακο της εταιρείας Gilead ρεμδεσιβίρη και το γενόσημο στεροειδές δεξαμεθαζόνη, που έχει αποδειχθεί μετά από αυστηρές δοκιμές ότι βοηθούν τους ασθενείς με Covid-19 και αποτελούν πλέον μέρος της συνηθισμένης πλέον φαρμακευτικής αγωγής. Μία ομάδα ασθενών που θα χρησιμεύσει για τη σύγκριση θα λαμβάνει μόνο ρεμδεσιβίρη και δεξαμεθαζόνη.

Ταυτόχρονα, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργικών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ μελετά ήδη σε προσαρμοζόμενη κλινική δοκιμή τη ρεμδεσιβίρη σε συνδυασμό με το Olumiant, φάρμακο κατά της αρθρίτιδας της εταιρείας Eli Lilly. Τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής αναμένονται τον επόμενο μήνα.