7ος χρόνος, ημέρα 2222η
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021

Κοινή δήλωση Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας: Ισχυρή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο

Κοινή δήλωση Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας: Ισχυρή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο
Eurokinissi

Την ισχυρή τους δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο την ασφάλεια και τη σταθερότητα, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας κυρίαρχων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και ειδικότερα την UNCLOS, καθώς και την υποχρέωση όλων των κρατών να απέχουν από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαιώνουν σε Κοινή Δήλωση Ελλάδα και Σαουδική Αραβία.

Στην Κοινή Δήλωση μεταξύ των δύο χωρών επισημαίνεται ακόμα ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν μελλοντικές ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με στόχο το άνοιγμα διακριτών πεδίων οικονομικής συνεργασίας. Επιπλέον, οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη μεγιστοποίησης της χρήσης των σημείων τομής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη στρατιωτική και φαρμακευτική βιομηχανία και τις υπηρεσίες logistics.

Αναλυτικά η Κοινή Δήλωση των δύο χωρών αναφέρει τα εξής:

«Κοινή Δήλωση

Στο τέλος της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βασίλειο

Στο πλαίσιο της σύσφιξης των διακριτών διμερών σχέσεων μεταξύ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Σεβασμιώτατος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας την περίοδο 19-20/3/1443 Α.Χ., που αντιστοιχεί στην 25-26/10/2021.

Πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση διαβουλεύσεων μεταξύ της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντούλ-Αζίζ Αλ Σαούντ, διαδόχου, Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Άμυνας και της Εξοχότητάς του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέτασαν τις ιστορικές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθώς και κοινή συνεργασία και μέσα για την υποστήριξή της σε όλους τους τομείς. Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις για τις συνολικές τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς καταστάσεις και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση των εν λόγω καταστάσεων.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού ήταν μια ευκαιρία να εορταστούν οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί από διάφορα επιτεύγματα, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών δεν περιορίζονται στην πολιτική πτυχή, αλλά επεκτείνονται να περιλαμβάνουν την οικονομική, εμπορική, επενδυτική, αμυντική, ασφάλεια, πολιτιστική και τουριστική συνεργασία, καθώς και πολλές άλλες πτυχές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συζήτησαν μελλοντικές ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με στόχο το άνοιγμα διακριτών πεδίων οικονομικής συνεργασίας, τη διευκόλυνση των συνεχιζόμενων αλληλεπιδράσεων μεταξύ των σαουδαραβικών και ελληνικών επιχειρηματικών τομέων και τη διευκόλυνση εμπορικών και επενδυτικών συνεργασιών στο πλαίσιο του Οράματος του Βασιλείου 2030 προκειμένου να κλιμακωθεί ο όγκος των εμπορικών και επενδυτικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν τη δυνατότητα ίδρυσης αμοιβαίου επενδυτικού ταμείου.

Η σαουδαραβική πλευρά χαιρέτισε την απευθείας συνεργασία του ελληνικού ιδιωτικού τομέα με τον ιδιωτικό τομέα της Σαουδικής Αραβίας στους τομείς των μονάδων αφαλάτωσης, του πόσιμου νερού, των γραμμών ύδρευσης, των σταθμών επεξεργασίας λυμάτων, των φραγμάτων σε τρέχοντα και μελλοντικά έργα και στην οργάνωση εμπορικών δραστηριοτήτων στον τομέα της γεωργίας για να συζητηθούν δυνατότητες επενδύσεων στους τομείς της γεωργίας, των τροφίμων, της αλιείας και των ζώων.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη μεγιστοποίησης χρήσης των σημείων τομής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη στρατιωτική και φαρμακευτική βιομηχανία και τις υπηρεσίες logistics. Και οι δύο πλευρές σημείωσαν επίσης τη συνεργασία που δημιουργήθηκε μέσω της Μικτής Επιτροπής Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας καθώς και την ίδρυση του Σαουδικής-Ελληνικής Επιχειρηματικής Επιτροπής και προέτρεψαν τα αρμόδια όργανα των δύο χωρών να εφαρμόσουν τις συμφωνίες και τα μνημόνια κατανόησης που υπογράφηκαν φέτος μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οργανώσουν τακτικά σαουδαραβοελληνικά επενδυτικά φόρουμ που θα συγκεντρώνουν πλήθος επιχειρηματιών και επικεφαλής των ιδρυμάτων του ιδιωτικού τομέα και από τις δύο χώρες. Για τη διοργάνωση τέτοιων φόρουμ, το Συμβούλιο των Επιμελητηρίων της Σαουδικής Αραβίας και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων (ΣΕΒ) υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για την ίδρυση του Σαουδικής-Ελληνικής Επιχειρηματικής Επιτροπής. Μαζί με τη διοργάνωση φόρουμ, η πλατφόρμα του Συμβουλίου θα εργαστεί για την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ναυτιλιακών διοικήσεων στην κατασκευή και κατασκευή πλοίων και την οργάνωση της διαθαλάσσιας μεταφοράς επιβατών.

Στον τομέα της συνεργασίας άμυνας και ασφάλειας, που θεωρείται ευρείας κλίμακας και πολυδιάστατος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για την αύξηση της ετοιμότητας, των επιπέδων και των δεξιοτήτων των στρατιωτικών τους δυνάμεων μέσω κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και τον συντονισμό και την ανταλλαγή στρατιωτικής εμπειρίας για την επίτευξη ασφάλειας και για τις δύο χώρες και σταθερότητας για την περιοχή. Οι δύο πλευρές εξήραν τη συνεργασία που επιτεύχθηκε στους τομείς της ασφάλειας και εξέφρασαν την επιθυμία τους να προωθήσουν και να αναπτύξουν αυτή τη συνεργασία προς το συμφέρον της επίτευξης της ασφάλειας και της σταθερότητας στις δύο χώρες.

Στον τομέα του πολιτισμού, και οι δύο χώρες έχουν διακριθεί για τη μακροχρόνια πολιτιστική πολυμορφία τους και τις εξαιρετικές προσπάθειες των δύο χωρών να τη διατηρήσουν και να τη μοιραστούν με τον κόσμο. Το όραμα του Βασιλείου 2030 βασίζεται σε μια νέα φιλοσοφία για την αναβίωση της αραβικής και ισλαμικής κληρονομιάς της Αραβικής Χερσονήσου και την ενίσχυση της συμβολής της Σαουδικής Αραβίας στον πολιτισμό, τις τέχνες και τον παγκόσμιο πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη να διερευνηθούν τρόποι για τη βελτίωση του επιπέδου της πολιτιστικής κίνησης και των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Η σαουδαραβική πλευρά εξέφρασε τη στήριξή της στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για την προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στη σημασία της αύξησης του ρυθμού προς της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, εργαζόμενες σε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του τουρισμού, διερεύνηση των τουριστικών χαρακτηριστικών κάθε χώρας, ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών και διευκόλυνση των μέσων επίτευξης τέτοιων στόχων. Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν την κοινή δράση σε τουριστικές δραστηριότητες και προγράμματα που θα ωφελήσουν τον τουριστικό τομέα και την ανάπτυξή του και να συντονίσουν τις προσπάθειες και τις γνώσεις σε διεθνείς συνεργασίες που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Υπό το πρίσμα της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στις περιοχές τους, εκτός από πολιτικά ζητήματα, κρίσεις στη Μέση Ανατολή και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη να αναλάβει η διεθνής κοινότητα τις ευθύνες της όσον αφορά τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας καθώς και να σταματήσει κάθε μορφή παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών προκειμένου να επιτευχθεί ασφάλεια και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά εξέφρασε την εκτίμηση για τις μεγάλες προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας για τη διατήρηση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία όλων των προσπαθειών για την επίτευξη συνολικής πολιτικής λύσης στην κρίση της Υεμένης με βάση τα τρία σημεία αναφοράς: την πρωτοβουλία του Κόλπου και τον εκτελεστικό της μηχανισμό, τα αποτελέσματα του Συνολικού Εθνικού Διαλόγου και τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος (2216). Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την καταδίκη τους για τρομοκρατικές ομάδες, επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους στην επικράτεια του Βασιλείου, με στόχο ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις και πολιτικά αντικείμενα.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους στο διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας κυρίαρχων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και ειδικότερα την UNCLOS , καθώς και την υποχρέωση όλων των κρατών να απέχουν από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς εταιρικής σχέσης για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, καθώς επιβεβαίωσαν ότι αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο δεν συνδέεται με καμία φυλή, θρησκεία ή χώρα και συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διεθνούς τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές.

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της Πρωτοβουλίας Πράσινης Μέσης Ανατολής και εκτίμησε τον θετικό της ρόλο στην επίτευξη σταθερότητας και περιβαλλοντικής ισορροπίας καθώς και στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η οποία με τη σειρά της θα φέρει ευημερία και ανάπτυξη τους ανθρώπους της περιοχής.

Επιπλέον, ο Εξοχότατος εξέφρασε την εκτίμησή Του για το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα τον διάδοχο του θρόνου Mohammed bin Salman bin Abdul-Aziz Al Saud για τις μεγάλες προσπάθειες μαζί με τις εποικοδομητικές και διακριτές πρωτοβουλίες στους τομείς του τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής. Η Εξοχότητά του παρακολούθησε επίσης τις εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων στην πέμπτη συνεδρία του, όπου συζητήθηκαν οι παγκόσμιες οικονομικές τάσεις και το μέλλον του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος.

Στο τέλος της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή του για τη θερμή υποδοχή και τη γενναιόδωρη φιλοξενία που έτυχε ο ίδιος και η συνοδευτική αντιπροσωπεία του από την Κυβέρνηση και τον λαό του Βασιλείου.
Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα ο Διάδοχος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Άμυνας, εξέφρασε επίσης τις καλύτερες ευχές του στην Εξοχότητά του Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας και περαιτέρω πρόοδο και ευημερία στον φιλικό λαό της Ελλάδας
».

Δείτε το κείμενο της Κοινής Δήλωσης στα αγγλικά