Κοινές περιπολίες στρατού - ΕΛΑΣ και «σφράγισμα» των συνόρων

Κοινές περιπολίες στρατού - ΕΛΑΣ και «σφράγισμα» των συνόρων

Το σχέδιο που έχει καταστρωθεί και επιβλέπει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Εθνικός Συντονιστής για τον έλεγχο των συνόρων και το μεταναστευτικό-προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής, ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζεται εδώ και λίγες ημέρες στον Έβρο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η λήψη μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η είσοδος μεταναστών και προσφύγων από διάφορα σημεία.

Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται δράσεις όπως το σφράγισμα των συνόρων με συρματοπλέγματα στα σημεία που χαρακτηρίζονται ως «γνωστά περάσματα διακινητών», καθώς και μεικτές περιπολίες στρατούς και αστυνομίας. Οι αυξανόμενες ροές από τον Έβρο την περίοδο αυτή προβληματίζουν ακόμη περισσότερο. 

Σύμφωνα με το evrosnews.gr συρματόπλεγμα συνολικού μήκους πάνω από πέντε χιλιόμετρα, έχει τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του Έβρου με στόχο να καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η διέλευση μεταναστών, τους  οποίους οι διακινητές προωθούν μέσω της περιοχής αυτής κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης κάνει λόγο για αύξηση των μεικτών περιπολιών κατά 50% με αποτέλεσμα να παρατηρείται μείωση των ροών από τα χερσαία σύνορα τις τελευταίες ημέρες.

Επιθεώρηση στον Έβρο

Ο Αλ. Στεφανής έκανε επιθεώρηση στα συγκεκριμένα έργα, ξεκινώντας από τον βόρειο Έβρο και φτάνοντας ως το Δέλτα του ποταμού Έβρου, συνοδευόμενος από τους διοικητές των δύο μεραρχιών, τον υποστράτηγο Άγγελο Ιλαρίδη της 16ης Μεραρχίας και τον υποστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη της 12ης Μεραρχίας, μαζί με τον Διοικητή του Δ' Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση.

ΥΠΕΘΑ

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του,  κινήθηκε οδικώς στα χερσαία σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου στις ζώνες ευθύνης της 3ης - 7ης - 30ης - 31ης - 50ης Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών και της  τακτικής διοικησης του 21ου μηχανοκίνητου συντάγματος  Πεζικού πραγματοποιώντας  ελέγχους των κοινών δράσεων Στρατού Ξηράς - Ελληνικής Αστυνομίας, των Σημείων Επιτήρησης, καθώς επίσης και των αποτρεπτικών εμποδίων.

ΥΠΕΘΑ

ΥΠΕΘΑ

Περαιτέρω επισκέφθηκε το νεοσυσταθέν Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου - Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ), στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του και τις δυνατότητες επιτήρησης καθώς καi  το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του Έβρου, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τη διοικητή.