7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Κοινά γυμνάσια Ρωσίας-Λευκορωσίας προκαλούν ανησυχία στο NATO

Κοινά γυμνάσια Ρωσίας-Λευκορωσίας προκαλούν ανησυχία στο NATO
APimages

Ρωσία και Λευκορωσία άρχισαν σήμερα επίσημα ευρείας κλίμακας κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην επικράτεια και των δύο χωρών και στη Βαλτική Θάλασσα, διάρκειας μιας εβδομάδας, τα οποία προκαλούν ανησυχία σε μερικές χώρες του ΝΑΤΟ.

Ανώτατοι στρατιωτικοί και από τις δύο χώρες παρέστησαν στην τελετή έναρξης των στρατιωτικών γυμνασίων, με την ονομασία «Zapad-2021», (Δύση -2021) στο δυτικό τμήμα της Ρωσίας που έγινε με επάρσεις σημαιών και ομιλίες.

Το ενεργό μέρος των στρατιωτικών ασκήσεων, το οποίο πραγματοποιείται σε μια στιγμή αυξημένης έντασης στις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Λευκορωσίας λόγω της καταστολής της αντιπολίτευσης στη χώρα, θα αρχίσει αύριο και θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στα γυμνάσια συμμετέχουν στρατιωτική δύναμη 200.000 στρατιωτικών, περίπου 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα, 15 πολεμικά πλοία και περίπου 300 άρματα μάχης.

Κατά τη διάρκεια των γυμνασίων θα γίνει χρήση πραγματικών πυρών, και σηματοδοτούν την κορύφωση ευρύτερων στρατιωτικών ασκήσεων διάρκειας τριών μηνών.

Στα γυμνάσια θα συμμετάσχει επίσης στρατιωτικό προσωπικό από την Αρμενία, την Ινδία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και τη Μογγολία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει ότι τα γυμνάσια αυτά, που πραγματοποιούνται μετά την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία νωρίτερα εφέτος, αυξάνουν τους κινδύνους ενός ατυχήματος ή λανθασμένων υπολογισμών που μπορούν να πυροδοτήσουν μια κρίση.

Ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Νικολάι Πανκόφ δήλωσε ότι τα γυμνάσια έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και θα δώσουν τη δυνατότητα στη Μόσχα και το Μινσκ να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται οι στρατιωτικές τους δυνάμεις.

Οι αναλυτές λένε ότι η συμμετοχή του Μινσκ στα γυμνάσια υπογραμμίζει τους ολοένα και στενότερους δεσμούς του με τη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας σύμμαχος για τη Λευκορωσία, μετά τις κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση στο Μινσκ για τη βίαιη καταστολή που ακολούθησε τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές με τις οποίες ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο εξασφάλισε την έκτη κατά σειρά θητεία του.

«Από πρόθυμος να συμμετάσχει (στις ασκήσεις) το 2017 ο Λουκασένκο  έχει μετατραπεί σε έναν από αυτούς που κομπάζουν περισσότερο, κατά κάποιο τρόπο, για τη σημασία αυτών των ασκήσεων για τον εκφοβισμό της Δύσης», δήλωσε ο Μάθιου Μπιλέγκ, ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης Chatham House.

Η τελετή έναρξης των στρατιωτικών ασκήσεων συμπίπτει με τις συνομιλίες που είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο στο Κρεμλίνο.

Πηγή: Reuters