Κογκρέσο: Επικυρώθηκαν οι νίκες Μπάιντεν σε Αριζόνα, Πενσιλβάνια - Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις Τραμπ

Κογκρέσο: Επικυρώθηκαν οι νίκες Μπάιντεν σε Αριζόνα, Πενσιλβάνια - Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις Τραμπ

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία τα ξημερώματα της Πέμπτης την προσπάθεια συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσουν την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην Αριζόνα.

Το σώμα απέρριψε την ένσταση με 93 ψήφους έναντι 6.

Η Γερουσία ξανάρχισε τη συνεδρίασή της για την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών έπειτα από πολύωρη διακοπή εξαιτίας της βίαιης εισβολής οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αριζόνα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε -λίγη ώρα μετά τη Γερουσία- πρωτοβουλία συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να μην κυρωθεί η νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα, σε μια ψηφοφορία που καθυστέρησε για αρκετές ώρες εξαιτίας της εισβολής οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο χθες Τετάρτη.

Το σώμα απέρριψε την ένσταση με 303 ψήφους έναντι 121. Νωρίτερα η Γερουσία είχε απορρίψει την κίνηση με 93 ψήφους έναντι 6.

Αφού ανακοίνωσε το αποτέλεσμα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε πλέον η κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων, της ολομέλειας του Κογκρέσου, για να κυρωθούν τα αποτελέσματα των υπολοίπων πολιτειών.

Απορρίφθηκε η προσπάθεια συμμάχων του Τραμπ για να αποτραπεί η κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην Πενσιλβάνια

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε, και σε αυτή την περίπτωση με συντριπτική πλειοψηφία (92 έναντι 7 ψήφων) πρωτοβουλία συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να εμποδιστεί η κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Πενσιλβάνια, συνεχίζοντας μια διαδικασία που καθυστέρησε για αρκετές ώρες εξαιτίας της εισβολής οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο χθες Τετάρτη.

Η κίνηση οδήγησε στη διακοπή της συνεδρίασης της ολομέλειας του Κογκρέσου που εξέταζε να κυρώσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις εκλογές και νέες, χωριστές συνεδριάσεις των δύο σωμάτων του. Η συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων επί της ένστασης συνεχίζεται και η ολομέλεια του Κογκρέσου θα συγκληθεί και πάλι αφού ολοκληρωθεί.

Αφού έγινε γνωστό το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, ο Μιτς Μακόνελ, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος της Γερουσίας, ανέφερε πως δεν αναμένει άλλες ενστάσεις στην κύρωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας του εκλεκτορικού σώματος.

Η πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισε σήμερα το πρωί πρωτοβουλία συμμάχων του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποτραπεί η κύρωση της νίκης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, σε μια τελευταία απόπειρα είτε να μην επικυρωθεί η νίκη του νεοεκλεγέντα προέδρου είτε να καθυστερήσει.

Η απόρριψη της πρωτοβουλίας αυτής από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 282 ψήφους έναντι 138 γίνεται λίγες ώρες μετά την καταψήφισή της από τη Γερουσία.

Μετά την ψηφοφορία αυτή, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ξανά η κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων, της ολομέλειας του Κογκρέσου, για να κυρωθούν τα αποτελέσματα των υπολοίπων πολιτειών.