«Κληρώνει» σήμερα στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Brexit

«Κληρώνει» σήμερα στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Brexit

Δύο σημαντικές ειδήσεις αναμένεται να βγάλει η σημερινή ημέρα από τις Βρυξέλλες. Το ένα αφορά το πρόσωπο που θα επιλεγεί προκειμένου να διαδεχθεί τον Jeroen Dijsselbloem στην προεδρία του Eurogroup και το άλλο έχει σχέση με το μέλλον των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αμφότερες οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, κάτι που σημαίνει ότι νωρίς το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει... λευκός καπνός -ο οποίος θα δώσει και στίγμα για τα επόμενα βήματα της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών-μελών της ευρωζώνης εκλέγουν αυτή τη στιγμή τον επικεφαλής τους για τα επόμενα 2,5 χρόνια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σε 2-3 ώρες. Κάθε υπουργός διαθέτει μία ψήφο σε κάθε γύρο, ενώ εκλέγεται ο πρώτος υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 10 ψήφους.

Επισήμως, υποψήφιοι για τη θέση αυτή είναι τέσσερις: Ο πορτογάλος σοσιαλιστής Mario Centeno, η κεντροδεξιά λετονή Dana Reizniece-Ozola, ο σλοβάκος σοσιαλδημοκράτης Peter Kazimir και ο λουξεμβούργιος φιλελεύθερος Pierre Gramegna. Αδιαφιλονίκητο φαβορί φέρεται να είναι ο πρώτος, καθώς εκτιμάται ότι θα υποστηριχθεί τόσο από το Βερολίνο όσο και από την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ και ο γάλλος υπουργός παραδέχθηκε ότι πληρεί τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Πέρα δε από το γεγονός ότι αποκαθιστά τις πολιτικές ισορροπίες, δίνοντας στη δεύτερη σε μέγεθος πολιτική ομάδα μια από τις κορυφαίες θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (από το ΕΛΚ προέρχονται οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Συμβουλίου), έχει και το προσόν ότι προέρχεται από μία χώρα που θεωρείται success story στην Ε.Ε., καθώς βγήκε με επιτυχία από το τούνελ του μνημονίου.

Πιο σημαντικές, αναμφίβολα, είναι οι εξελίξεις που αναμένονται από το μέτωπο του Brexit. Το εν εξελίξει γεύμα εργασίας ανάμεσα στην Theresa May και τον Jean-Claude Juncker αναμένεται να επιβεβαιώσει -ή, αντιστοίχως, να διαψεύσει- τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα και θέλουν τις δύο πλευρές να είναι κοντά σε συμφωνία στα δύο θέματα που αποτελούν «αγκάθια» τις διαπραγματεύσεις: Το ποσό που θα καταβάλει το Λονδίνο για το «διαζύγιο» και το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και την υπό βρετανική επικράτεια Βόρεια Ιρλανδία.

Εφόσον η συμφωνία επιτευχθεί, τότε ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων που θα αφορούν την επόμενη ημέρα του Brexit και ειδικά τις εμπορικές-οικονομικές σχέσεις ανάμεσά τους. Η πλευρά αυτή κυριολεκτικά «καίει» τις βρετανικές επιχειρήσεις και το City, που έχουν ζητήσει τόσο να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αφορά όσο και να προβλεφθεί μια τουλάχιστον διετής μεταβατική περίοδος. 

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η May αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό, όπου αρκετοί την περιμένουν κυριολεκτικά με το δάχτυλο στη σκανδάλη, κατηγορώντας την ήδη ότι ετοιμάζεται να κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις προς την Ε.Ε. Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί, όμως, και η Βόρεια Ιρλανδία, όπου οι ενωτικοί απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη λεγόμενη «συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», εάν τα όσα συμφωνηθούν στις Βρυξέλλες συνεπάγονται ουσιαστικά μια «ένωση» με την Ιρλανδία. 

Διαβάστε ακόμη:

Κρίσιμη συνάντηση για την Th. May στις Βρυξέλλες - Σε αποφασιστική φάση οι συνομιλίες για το Brexit

- Αποφασίζουν οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ για τον επόμενο πρόεδρο του Eurogroup

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert