«Κληρώνει» για το πρόγραμμα επιδότησης δόσης δανείων

«Κληρώνει» για το πρόγραμμα επιδότησης δόσης δανείων

Εντός των επόμενων ημερών «κλειδώνουν» τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης δόσης δανείων, με εγγύηση την κύρια κατοικία το οποίο έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Στόχος της, είναι να το ενεργοποιήσει στις αρχές Ιουλίου και από τον Σεπτέμβριο να «μοιραστούν» τα πρώτα χρήματα στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την Τετάρτη (17/6) το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα αποστείλει στους θεσμούς το σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει για το πρόγραμμα. Προ ημερών, τους είχε προωθήσει ένα «πακέτο» στοιχείων -που συνέλεξε, κυρίως, από τις τράπεζες- για το οικονομικό «προφίλ» των κορονοϊόπληκτων. Τα δάνεια αυτών, που συνδέονται με κύρια κατοικία, ανέρχονται σε 330.000 και αντιστοιχούν σε συνολικό ύψος 20 δισ. ευρώ. Τα 250.000 εξυπηρετούνται-σε ρύθμιση και τα υπόλοιπα 80.000 είναι στο "κόκκινο".

Με αυτά τα δεδομένα (ν/σ και στοιχεία τραπεζών), λοιπόν, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση -ίσως και την προσεχή Παρασκευή (19/6)- με σκοπό να διαμορφωθούν τα όρια στα κριτήρια του προγράμματος. Πρακτικά, θα προσδιοριστεί ένα χρηματικό ποσό - «ταβάνι» για καθένα από τα εξής: Αξία κύριας κατοικίας, οικογενειακό εισόδημα, καταθέσεις και σύνολο ανεξόφλητου κεφαλαίου. Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, με γνώση των στοιχείων που έχουν αποσταλεί στους θεσμούς, εκτιμούν πως η περίμετρος των δικαιούχων θα διαμορφωθεί κοντά στους 250.000.

Οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα, αφορά σε δάνεια, με υποθήκη την κύρια κατοικία. Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης είναι τόσο οι ενήμεροι δανειολήπτες, δηλαδή αυτοί που είναι συνεπείς στις καταβολή των δόσεών τους, όσο και οι «κόκκινοι», οι οποίοι έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σε γενικές γραμμές, επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα, που έχουν, είτε αυτά τα ίδια, είτε ο σύζυγος ή εξαρτώμενο μέλος, αποδεδειγμένα πληγεί από τα ληφθέντα μέτρα στο πλαίσιο του Covid 19. Σε αυτούς, συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που έλαβαν κρατική ενίσχυση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και οι άνεργοι, στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση, καθώς επίσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα.

Στον αντίποδα, δεν θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι συνταξιούχοι, εκείνοι που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη (ν.3869/2010), έχοντας πάρει ...στα χέρια τους την οριστική απόφαση, αλλά κι αυτοί που υπάχθηκαν στο διάδοχο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (ν.4605/2019).

Όριο επιδότησης

Το ύψος της επιδότησης θα διαμορφωθεί, αφού πρώτα «κλειδώσει» η περίμετρος των δικαιούχων. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα υπερβαίνει το 90% της δόσης, καθώς οι θεσμοί είναι αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από εκεί και πέρα, λαμβάνοντας υπόψη το είδος του δανείου (ενήμερο ή μη) και σειρά κριτηρίων (εισοδηματικά, περιουσιακά κ.λπ.) θα προκύψει και το ακριβές ποσοστό ενίσχυσης ανά δικαιούχο. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένας δανειολήπτης, με δόση δανείου ύψους 300 ευρώ, υπαγόμενος στο πρόγραμμα και λαμβάνοντας επιδότηση 50%, θα πληρώνει τη μισή δόση από την ...τσέπη του (150 ευρώ) και ισόποσο ποσό θα καλύπτεται από το κράτος.

Οι συνεπείς δανειολήπτες θα «πιάνουν» τα υψηλότερα ποσοστά επιδότησης. Σε χαμηλότερα επίπεδα θα κινείται η ενίσχυση για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης, η οποία και τηρείται.

Η διάρκεια

Κατά τα λεγόμενα των θεσμών, η κρατική επιδότηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 9 μήνες. Αν τελικά το μέτρο καλύψει αυτό το χρονικό διάστημα ή συντομότερο και πάλι θα εξαρτηθεί από την περίμετρο των δικαιούχων, τα διαθέσιμα κονδύλια κ.ό.κ. Σημειώνεται πως με το πέρας των μηνών, το ποσό ενίσχυσης προς τους δικαιούχους θα μειώνεται. Ωστόσο, θα γνωρίζουν εξ’ αρχής, αφού θα προσδιορίζεται στο νόμο, τα χρήματα που θα λάβουν, για το σύνολο της χρονικής περιόδου κατά την οποία θα επιδοτηθούν.

Σημειώνεται πως το οικονομικό επιτελείο έχει στη διάθεσή του για το πρόγραμμα, προς το παρόν τουλάχιστον, 500 εκατ. ευρώ, τα οποία και προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η διαδικασία

Η πλατφόρμα, όπου οι δανειολήπτες θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους είναι σχεδόν έτοιμη. Μόλις οριστικοποιηθούν τα κριτήρια θα γίνουν και οι απαραίτητες προσαρμογές. Επισημαίνεται πως θα είναι ενσωματωμένη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ, http://www.keyd.gov.gr/) και οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται σ' αυτήν κάνοντας χρήση των κωδικών τους στο taxisnet.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να οριστικοποιηθούν τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα, κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, προκειμένου να ανταποκριθούν στο χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει για την υλοποίησή του. Υπενθυμίζεται πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων την 1η Ιουλίου, με διάρκεια έως και την 31η, ώστε να ακολουθήσει εντός του Αυγούστου η διαδικασία της αξιολόγησης. Εφόσον προχωρήσει αυτό το χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται πως από τον Σεπτέμβριο θα μπορέσουν να πιστωθούν τα πρώτα χρήματα στους ενήμερους δικαιούχους δανειολήπτες. Για τους «κόκκινους», θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, διότι παρόλο που θα δύνανται να υποβάλουν την αίτησή τους μαζί με τους συνεπείς, θα πρέπει στη συνέχεια να μπουν και σε καθεστώς ρύθμισης. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να λάβουν την κρατική ενίσχυση για να καλύψουν μέρος της δόσης του δανείου τους.