ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2023η
Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Κλιμακωτά ακατάσχετος λογαριασμός για συνεπείς οφειλέτες

Κλιμακωτά ακατάσχετος λογαριασμός για συνεπείς οφειλέτες

Στα τέλη Μαρτίου θα τεθεί σε ισχύ ο κλιμακωτά ακατάσχετος λογαριασμός από την εφορία. Η φορολογική διοίκηση με στόχο τη μείωση της παραοικονομίας αλλά και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενεργοποιεί τη σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου για όσους οφειλέτες είναι συνεπείς στη ρύθμιση που θα κάνουν για την τακτοποίηση των χρεών του. 

Επί της ουσίας οι οφειλέτες του δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους οι οποίοι λόγων χρεών που έχουν προς το δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα. Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών αποτελούν σήμερα το βασικότερο «όπλο» της εφορίας για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων. Προκειμένου να χτιστεί αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της ρύθμισης, να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό. Στη λίστα των προϋποθέσεων ορίζεται επίσης ότι ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφορά έναν μοναδικό λογαριασμό, εφόσον:

α) έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του καθ’ ού ή κατάσχεση προς τη Φορολογική Διοίκηση καθώς και αυτές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής και τηρούνται οι όροι των ρυθμίσεων αυτών,

β) έχει εξοφληθεί εμπρόθεσμα η δόση της ρύθμισης του δεύτερου ημερολογιακού μήνα που προηγείται του μήνα χορήγησης του περιορισμού της κατάσχεσης και

γ) προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση  για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.

Παράδειγμα:

Στην περίπτωση που κάποιος έχει χρέη 10.200 ευρώ και ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό που καλείται να πληρώσει ανέρχεται σε 850 ευρώ το μήνα. Το ακατάσχετο όριο από τα 1250 ευρώ θα ανέλθει στα 2550 ευρώ (850 Χ 3). Όσο πληρώνει κανονικά τις δόσεις του, τόσο θα αυξάνεται ο πολλαπλασιαστής και κατ’ επέκταση το ακατάσχετο όριο.  Για παράδειγμα ο πολλαπλασιαστής στην έκτη δόση θα διαμορφώνεται στο 3,8, με αποτέλεσμα το ακατάσχετο όριο να φθάνει τα 3.230 ευρώ. Στις τελευταίες δόσεις για παράδειγμα στη 10 δόση ο πολλαπλασιαστής θα φθάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στα 3.825 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για τον προοδευτικό ακατάσχετο λογαριασμό ελήφθη στα τέλη του 2017 όταν οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης διαπίστωσαν ότι οι λογαριασμοί των οφειλετών ήταν «άδειοι». Συγκεκριμένα το 2017 δόθηκαν εντολές για κατασχέσεις 1,7 εκατομμυρίων τραπεζικών λογαριασμών, που αφορούσαν 312.000 φορολογούμενους. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι τα τραπεζικά υπόλοιπα στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μηδενικά ή ότι μηδένισαν σε μία μέρα. Με το νέο σχέδιο η φορολογική διοίκηση εκτιμά ότι αφενός θα μπει ένα τέλος στην παραοικονομία, καθώς οι οφειλέτες έβρισκαν άλλους τρόπους να πληρώνονται, αλλά και να βοηθηθούν οι οφειλέτες να ρυθμίσουν τις δόσεις τους χωρίς να κατάσχεται ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα ο λογαριασμός τους.