AstraZeneca: Καμία ακύρωση - Κανονικά η συνάντηση με την Κομισιόν

AstraZeneca: Καμία ακύρωση - Κανονικά η συνάντηση με την Κομισιόν

Εντός της ημέρας αναμένεται να διεξαχθεί τελικά η συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων με εκπροσώπους της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές της εταιρείας, διαψεύδοντας -προς ώρας- δημοσιεύματα που νωρίτερα έκαναν λόγο για ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης.

Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής δήλωσε η εταιρεία εξακολουθεί να σχεδιάζει να συμμετάσχει στην κλήση την Τετάρτη το απόγευμα, σε αντίθεση με μια δήλωση λίγα λεπτά νωρίτερα από εκπρόσωπο της επιτροπής.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αρχικές πληροφορίες για ακύρωση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, οφείλονται σε δηλώσεις του αυστριακού υπουργού Υγείας Ρ. Ανσόμπερ, ο οποίος μιλώντας σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης το πρωί της Τετάρτης, είχε αναφέρει πως η εταιρεία ακύρωσε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει γραπτώς στο αίτημα της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου για περισσότερες πληροφορίες, ανέφερε ο αξιωματούχος της Επιτροπής τον οποίο επικαλείται η ιστοσελίδα Politico.

Οι αντικρουόμενες δηλώσεις αυξάνουν τη σύγχυση σχετικά με τις παραδόσεις σωτηριών, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση και η AstraZeneca συγκρούστηκαν σχετικά με τις ρήτρες της σύμβασης προμήθειας εμβολίων.

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, δήλωσε ότι η σύμβαση της ΕΕ βασίζεται σε ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας, χωρίς να δεσμεύεται η εταιρεία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Είπε επίσης ότι η καθυστερημένη απόφαση της ΕΕ να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή. Αντίθετα, όπως σημείωσε, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα.  Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της εταιρείας για μείωση των προμηθειών προς την ΕΕ το πρώτο τρίμηνο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters δήλωσε πως «η ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας είναι συνήθης σε συμβάσεις με κατασκευαστές προϊόντων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τάχθηκε την  υπέρ του «μηχανισμού διαφάνειας» που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει του οποίου θα υποχρεώνονται εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της πανδημίας επί ευρωπαϊκού εδάφους να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές πριν τα εξαγάγουν σε χώρες εκτός ΕΕ.

CEO AstraZeneca: Δεν αδικήσαμε την ΕΕ - Πρώτα υπογράψαμε με την Μ.Βρετανία

Aπαντήσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στη διανομή των εμβολίων στην ΕΕ έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πασκάλ Σοριό της AstraZeneca σε συνέντευξή του στην La Repubblica.

«Νομίζω ότι θα παραδώσουμε στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο μια λογική ποσότητα στην πραγματικότητα, πολύ παρόμοια με αυτήν που οι άλλοι παραδίδουν σε μηνιαία βάση» δήλωσε. 

Όπως εξήγησε για την Ευρώπη, η φαρμακευτική ουσία παράγεται ουσιαστικά σε δύο εργοστάσια, ένα στις Κάτω Χώρες, ένα στο Βέλγιο. Το φαρμακευτικό προϊόν παράγεται στην Ιταλία και τη Γερμανία. «Έτσι, έχουμε πλήρη ικανότητα. Δεν έχουμε πρόβλημα» πρόσθεσε.

Ο κ. Σοριό είπε ότι η εταιρεία του δεν έχει αδικήσει την ΕΕ, αλλά οι μονάδες παραγωγής των εμβολίων που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των κρατών μελών έχουν για την ώρα «τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στο δίκτυο».

Αντιθέτως, εξήγησε ο κ. Σοριό, η AstraZeneca έχει συμφωνήσει να καταβάλλει «τις καλύτερες προσπάθειες» για την κάλυψη των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, καθώς η ΕΕ ήθελε να προμηθευθεί τα εμβόλια την ίδια στιγμή με το Ην. Βασίλειο, παρά τη διαφορά των τριών μηνών στην υπογραφή των συμφωνιών.

Απέρριψε επίσης την πιθανότητα εκτροπής παρτίδων εμβολίων που προορίζονται για τη Βρετανία (και παρασκευάζονται επί βρετανικού εδάφους) προς την ΕΕ, λέγοντας: «Το συμβόλαιο με το Ην. Βασίλειο υπογράφηκε πρώτο και το Ην. Βασίλειο ασφαλώς είπε 'θα προμηθεύσετε πρώτα εμάς' και αυτό είναι θεμιτό».

Διαβάστε ακόμα: 

CEO AstraZeneca: Δεν αδικήσαμε την ΕΕ - Πρώτα υπογράψαμε με την Μ.Βρετανία

AP Photo/Rafiq Maqbool