ΓΔ: 898,72 -11,49 (-1,26 %)

Τζίρος: 120,27 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 898,72 -11,49 (-1,26 %)

Τζίρος: 120,27 εκατ. €   RT

ΗΠΑ - Ρωσία: Κλιμακώνεται η ένταση - Σε απέλαση 10 Αμερικανών διπλωματών προχωρά η Μόσχα

Κλιμακώνεται η ένταση - Σε απέλαση 10 Αμερικανών διπλωματών προχωρά η Μόσχα
Σεργκέι Λαβρόφ
Eurokinissi

Σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ, η Ρωσία αναμένεται να απελάσει δέκα Αμερικανούς διπλωμάτες, εξετάζοντας παράλληλα «επώδυνα» μέτρα κατά αμερικανικών επιχειρήσεων όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δέκα διπλωμάτες περιλαμβάνονται στον κατάλογο που μας εστάλη με το αίτημα της αποχώρησής τους. Θα απαντήσουμε αναλόγως στο μέτρο αυτό. Θα ζητήσουμε από δέκα Αμερικανούς διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

Η Μόσχα θα τερματίσει επίσης τη δραστηριότητα στη Ρωσία, όλων των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και -σύμφωνα με το Κρεμλίνο- παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρα.

Στο μεταξύ δημοσιεύτηκε και η λίστα των οκτώ Αμερικανών -πρώην και νυν αξιωματούχων- στους οποίους επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία, με τα ονόματα του Υπουργού Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, του Υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Αλεχάντρο Μαγιόρκας και του Διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι να ξεχωρίζουν.

Σημειώνεται ότι χθες η διοίκηση του Μπάιντεν εξέδωσε μια οδηγία που απαγορεύει στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διαπραγματεύονται πρόσφατα εκδοθέν ρωσικό κρατικό χρέος, γνωστό ως OFZ, και ομόλογα που εκδίδονται από τη ρωσική κεντρική τράπεζα και το Εθνικό Ταμείο Πλούτου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε πως επέβαλε κυρώσεις σε 32 φυσικά και νομικά πρόσωπα για φερόμενη εμπλοκή τους στις εκλογές του 2020 και «τις υποκινούμενες από τη ρωσική κυβέρνηση απόπειρες να επηρεάσουν τις εκλογές του 2020 με ενέργειες παραπληροφόρησης και παρέμβασης».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης την απέλαση δέκα Ρώσων από τη διπλωματική αποστολή στην Ουάσινγκτον οι οποίοι λειτουργούσαν ως αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών υπό την κάλυψη της διπλωματικής τους ιδιότητας.

Επιπλέον, σε ανάλογα μέτρα κατά άλλων οκτώ φυσικών προσώπων για την «κατάληψη» της Κριμαίας από τη Ρωσία προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Ασφάλειας Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών των ΗΠΑ (CISA) εξέδωσε, τον περασμένο Ιανουάριο, κοινή δήλωση με το FBI και ορισμένες άλλες αμερικανικές δομές, σύμφωνα με την οποία, η Ρωσία είναι πιθανότατα πίσω από τη μεγάλης κλίμακας επίθεση στον κυβερνοχώρο στους πελάτες της εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών SolarWinds.

Ρωσία: Η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει πέντε Πολωνούς διπλωμάτες, σε απάντηση για την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών από την Πολωνία, χθες, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς την Ουάσινγκτον.

«Σημειώσαμε την ταχύτητα με την οποία η Βαρσοβία έπαιξε το παιχνίδι της αμερικανικής κυβέρνησης, απαιτώντας την αποχώρηση τριών Ρώσων διπλωματών από την Πολωνία. Με τη σειρά τους, πέντε Πολωνοί διπλωμάτες θα απελαθούν από τη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.