Κλιμακώνει την κατάσταση ο Τραμπ με απειλές για «νομικό πόλεμο» - Έντονοι φόβοι για αναταραχές

Κλιμακώνει την κατάσταση ο Τραμπ με απειλές για «νομικό πόλεμο» - Έντονοι φόβοι για αναταραχές

Στη λογική αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος σε πολιτείες - κλειδιά στις οποίες φαίνεται να κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν, επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με την νομική του ομάδα να προσφεύγει στη δικαιοσύνη απαιτώντας να ανασταλεί η καταμέτρηση ψηφοδελτίων. Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οπαδοί του προέδρου βρίσκονται έξω από εκλογικά τμήματα ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση, προκαλώντας φόβους για αναταραχές.

Μάλιστα ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω αναρτήσεών του αφήνει να εννοηθεί ότι η καταμέτρηση γίνεται εν κρυπτώ και αδιαφανείς διαδικασίες «ξεσηκώνοντας» έτσι τους υποστηρικτές του θέλοντας ενδεχομένως να δυναμιτίσει το κλίμα.

Συγκεκριμένα, το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε μια νομική επίθεση ζητώντας τη διακοπή της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων σε αμφίρροπες πολιτείες, όπως στην Τζόρτζια και το Μίσιγκαν όπου το προβάδισμα του Τραμπ μειώνεται διαρκώς και τη συνέχιση της καταμέτρησης σε πολιτείες όπως η Αριζόνα όπου το αποτέλεσμα είναι ακόμα αμφίρροπο.

Παράλληλα η εκστρατεία Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρο την πρόσφατη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Πενσυλβάνια αυτής η οποία επέκτεινε την προθεσμία αποδοχής επιστολικών ψήφων κατά τρεις ημέρες. Τον περασμένο μήνα το δικαστήριο αρνήθηκε να βάλει την προσφυγή αυτή σε επείγουσα διαδικασία, αλλά τρεις δικαστές έδωσαν την ένδειξη ότι το δικαστήριο μπορεί να επανέλθει στην υπόθεση εάν χρειαστεί.

Εφόσον η ψηφοφορία στην Πενσιλβάνια έχει την πιθανότητα να κρίνει το αποτέλεσμα στο κολλέγιο των εκλεκτόρων και εάν οι ψήφοι αυτές που θα φθάνουν καθυστερημένες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το χρώμα της πολιτείας – που είναι δύο κρίσιμες αλλά όχι τόσο πιθανές υποθέσεις – τότε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιληφθεί της προσφυγής.

«Εάν ο πρόεδρος κάνει πράξη την απειλή του να προσφύγει στο δικαστήριο για να αποτρέψει τη σωστή καταμέτρηση των ψήφων, έχουμε νομικές ομάδες που είναι έτοιμες να αντισταθούν σε αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε η διευθύντρια της εκστρατείας του Μπάιντεν, Τζεν Ο’Μαλέι Ντίλον.

Παράλληλα παραμένει ασαφές αν κάποια από αυτές τις προσφυγές φθάσει τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο τις επόμενες ημέρες, εκτιμά η εφημερίδα New York Times.

Οι παραπάνω κινήσεις της πλευράς Τραμπ έχουν παρακινήσει τους οπαδούς του πολλοί εκ των έχουν βγει στους αμερικανικούς δρόμους.

Μια ομάδα υποστηρικτών του, κάποιοι από τους οποίους ήταν οπλισμένοι με τουφέκια και πιστόλια, συγκεντρώθηκε έξω από εκλογικό κέντρο στην Αριζόνα, καθώς είχαν διαδοθεί φήμες ότι οι ψήφοι υπέρ του Ρεπουμπλικάνου προέδρου δεν καταμετρώνται σκοπίμως. Φωνάζοντας «Σταματήστε την κλοπή!» και «Μετρήστε την ψήφο μου!», οι διαδηλωτές –οι περισσότεροι από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκα– συγκεντρώθηκαν μπροστά από το εκλογικό κέντρο στην Μαρικόπα του Φοίνιξ.