Κλείστε τα διόδια και τα λιμάνια!

Κλείστε τα διόδια και τα λιμάνια!

Την ώρα που ο πλανήτης ολόκληρος έχει μπει σε καραντίνα στην Ελλάδα κάποιοι δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τι ακριβώς γίνεται και είναι αποφασισμένοι να μετατραπούν σε «βόμβες διασποράς» του ιού, τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει «εχθρό της ανθρωπότητας».

Ουρές από το πρωί στα διόδια της Ελευσίνας και συνωστισμός εκδρομέων στα λιμάνια, συνθέτουν μια άκρως αποκαρδιωτική εικόνα και στέλνουν το μήνυμα ότι οι εκκλήσεις του Πρωθυπουργού «μείνετε σπίτι» δεν έπιασαν τόπο. Εικόνες σαν αυτές, μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά το lock down, δηλαδή την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Η ανευθυνότητα είναι μεγάλη. Χιλιάδες συμπολίτες μας αδυνατούν να καταλάβουν ότι πηγαίνοντας στα εξοχικά τους για Σαββατοκύριακο, απλώς μεταφέρουν το πρόβλημα στην επαρχία και στα νησιά, όπου δεν υπάρχουν υποδομές.

Σωστά η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέπεται από αύριο στις 6 το πρωί η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας, μόνο για τους μόνιμους κατοίκους. Ίσως όμως αυτό δεν αρκεί. Συμπεριφορές σαν τις παραπάνω οδηγούν στην ανάγκη να κλείσει η κυβέρνηση τα λιμάνια και τα διόδια.

Όλα δείχνουν ότι ερχόμαστε ολοένα και πιο κοντά στο σημείο μηδέν, δηλαδή τις κρίσιμες εκείνες ώρες που θα κρίνουν πολλά για την συνεχεία στην μάχη εναντίον της πανδημίας. Η κίνηση στο ρεύμα εξόδου της Εθνικής Οδού στα διόδια της Ελευσίνας θυμίζει από το πρωί «απόδραση» τριημέρου, με φορτωμένα αυτοκίνητα, ενώ το ίδιο ισχύει και στα λιμάνια, με τις εκκλήσεις των αρχών να περιοριστούν οι μετακινήσεις, να έχουν πέσει στο κενό.

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο με το κλείσιμο των καφέ, των μπαρ και των χώρων συνεστίασης, χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στις παραλίες, ο ένας πάνω στον άλλο. Και όταν ο Πρωθυπουργός ζήτησε να κλείσουν οι οργανωμένες, έκαναν την επομένη εκδρομή στο βουνό ή άρχισαν όλοι μαζί τις βόλτες.

Σήμερα και παρά τη σαφή χθεσινή προειδοποίηση Μητσοτάκη ότι θα επιβληθούν τα πλέον αυστηρότερα μέτρα, δηλαδή της απαγόρευσης όλων των μετακινήσεως, εκδρομείς μπήκαν στα αυτοκίνητα και ξεκίνησαν για τα χωριά, τα νησιά και τα εξοχικά.

Τι και αν οι νησιώτες, όπως προχθές ο Δήμαρχος Κυθήρων, ζητούν να μην μεταβαίνουν σε αυτά αφού στην περίπτωση που υπάρξει διασπορά από νοσούντες που δεν το γνωρίζουν δεν υπάρχει η απαραίτητη υποδομή για υγειονομική περίθαλψη κρουσμάτων του κορονοϊού. Τι και αν οι επιστήμονες και οι αρχές ζητούν να μην μετακινούνται ειδικά προς την επαρχία, τι και αν βλέπουν στη γειτονική ιταλικά στρατιωτικά κομβόι να μεταφέρουν δεκάδες φέρετρα θυμάτων του ιού.

Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Είναι αυτοί που έκαναν αντίσταση με το καρναβάλι στην Πάτρα. Οι ίδιοι που στο διαδίκτυο γράφουν πως όλα αυτά είναι μια τεράστια συνωμοσία. Είναι αυτοί που ως γνήσιοι αντιστασιακοί αριστεροί όπως για παράδειγμα τα στελέχη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχουν προγραμματίσει διαδηλώσεις συμπαράστασης στους μετανάστες και στα μέτρα περιορισμού της «καπιταλιστικής νεοφιλελεύθερης» κυβέρνησης που θέλει να «μας κλείσει όλους σπίτι για να κάνει τα παιχνίδια της».

Το πρόβλημα δεν είναι η υγεία αυτών που δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει. Το πρόβλημα είναι πως αποτελούν πλέον Νο1 κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ότι είναι εν δυνάμει υπεύθυνοι για τη μετατροπή της χώρας σε νέα Κίνα ή χειρότερα (πλέον) Ιταλία.