«Κλειστά τα σύνορα - Να διαφυλαχθεί η διακίνηση των εμπορευμάτων»
Α. Μέρκελ

«Κλειστά τα σύνορα - Να διαφυλαχθεί η διακίνηση των εμπορευμάτων»

Την άμεση εφαρμογή της απόφασης που έλαβε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η οποία απαγορεύει σε πολίτες τρίτων χωρών να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ. Ειδικές άδειες για επείγουσες περιπτώσεις, όπως κηδείες ή παρουσίες σε δικαστήρια θα εκδίδει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος, το μέτρο αφορά επίσης αεροπλάνα και πλοία που αναχωρούν από κράτη εκτός ΕΕ, ενώ θα υπάρξουν λίγες εξαιρέσεις για τους πολίτες της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν. 

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, η κα Μέρκελ τόνισε ότι θα πρέπει όχι μόνο να διαφυλαχθεί η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων, αλλά επιπλέον να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής στα σύνορα. Αντίστοιχα δεν θα πρέπει να περιοριστεί η κίνηση όσων εργάζονται σε κάποια γειτονική χώρα, επισήμανε η ίδια, δίνοντας ως παράδειγμα τους γιατρούς και νοσηλευτές από τη Γερμανία οι οποίοι εργάζονται σε νοσοκομεία του Λουξεμβούργου και του Λιχτενστάιν.

Η καγκελάριος κάλεσε τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την επιβράδυνση της επιδημίας του κορονοϊού και διέψευσε φήμες που έκαναν λόγο για έλλειψη μετρητών στην Γερμανία. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι θα περιοριστούν τα μετρητά», διαβεβαίωσε για να χαρακτηρίσει «αβάσιμη» αυτή την ανησυχία.

Όσον αφορά το σχέδιο επαναπατρισμού περίπου 100.000 Γερμανών τουριστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε διάφορες χώρες, ήδη χθες βράδυ απογειώθηκαν 30 αεροσκάφη προκειμένου να τους παραλάβουν. Περίπου 35.000 Γερμανοί βρίσκονται στην Αίγυπτο, κατά υπολογισμούς που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Στο μεταξύ, τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα έχουν ξεπεράσει τα 8.600, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον σε 23.

John MacDougall/Pool Photo via AP