Κλειδί ο έλεγχος της διασποράς του ιού, μετά τα κρούσματα στην Πάτρα
Κορονοϊός

Κλειδί ο έλεγχος της διασποράς του ιού, μετά τα κρούσματα στην Πάτρα

Μάχη για τον έλεγχο των αστάθμητων παραμέτρων, που μπορεί να οδηγήσουν σε διασπορά του κορονοϊού -όπως έγινε και στην Ιταλία- δίνει η κυβέρνηση μετά τα νέα κρούσματα στη Δυτική Ελλάδα. Σε δηλώσεις του μάλιστα ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Τσακρής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων σε όλη την χώρα.

Μετά τα μέτρα για κλείσιμο των σχολείων, των χώρων συναθροίσεων (θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία κ.ά.) καθώς και το πάγωμα διαφόρων εκδηλώσεων, η κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών στη Δυτική Ελλάδα, όπου εμφανίζεται εντονότερο το πρόβλημα, εστιάζεται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι από την πρώτη στιγμή ο εντοπισμός από τους επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας των ατόμων, που είχαν ταξιδέψει μαζί με τον 67χρονο άνδρα, που ήταν το 9ο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού την περασμένη Τετάρτη

Όπως αναφέρεται είχε ταξιδέψει μαζί με άλλα 54 άτομα από τις πόλεις της Πάτρας, της Αμαλιάδας, της Γαστούνης και της Ζακύνθου και οι μισοί έχουν εντοπιστεί και έχει ζητηθεί να μπουν σε εθελοντική καραντίνα στα σπίτια τους μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων που τους έγιναν.

Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο, που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς, είναι το γεγονός πως ο 67χρονος πέρασε από δύο νοσοκομεία της Αμαλιάδας και του Ρίου, χωρίς αρχικώς να έχει διαγνωσθεί με κορονοϊό και χωρίς να έχουν ληφθεί κατά συνέπεια τα απαιτούμενα μέτρα. Περισσότεροι από 30 γιατροί και νοσηλευτές θεωρούνται πιθανοί φορείς του ιού, καθώς ήρθαν σε επαφή μαζί του χωρίς προφυλάξεις και για το λόγο αυτό τέθηκαν σε καραντίνα.

Ωστόσο, ο 67χρονος νοσηλεύτηκε για κάποιο διάστημα στον ίδιο θάλαμο μαζί με άλλους ασθενείς, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία των λοιμωξιολόγων για το ενδεχόμενο μόλυνσης και άλλων με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.

Σε καραντίνα έχει μπει η Α' Παθολογική κλινική του νοσοκομείου στο Ρίο και γίνεται απολύμανση σε όλους τους χώρους που πέρασε ο 67χρονος. Έρημη πόλη θυμίζει και η Αμαλιάδα μετά και το δεύτερο κρούσμα, της συζύγου του 67χρονου. Εκτός από τα κλειστά σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, ο διοικητής του νοσοκομείου ανακοίνωσε πως σταματάνε οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής και θα αντιμετωπίζονται μόνον επείγοντα περιστατικά από το αντίστοιχο τμήμα.

Μετά και το νέο κρούσμα αποφασίστηκε η οφθαλμολογική κλινική στο Ρίο, που διαθέτει 24 κλίνες, να μετατραπεί σε κλινική με θαλάμους απομόνωσης για τη νοσηλεία τυχόν νέων περιστατικών.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, εκφράζονται επίσης φόβοι μήπως υπήρξε περαιτέρω διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα παρά την κυβερνητική απαγόρευση και τελικά την απόφαση του δήμου να ακυρώσει τη διοργάνωση.

Τα κρούσματα επηρεάζουν και την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Μαρτίου. Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΟΕ η τελετή θα γίνει αλλά λόγω του κορονοϊού, η πρόβα θα είναι χωρίς θεατές, ενώ αποφασίστηκε να ματαιωθούν τα γεύματα και οι δεξιώσεις της Επιτροπής που είχαν προγραμματιστεί στην Αρχαία Ολυμπία, να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των διαπιστεύσεων και να δοθούν μόνο οι απολύτως αναγκαίες αλλά και ο δήμος να φροντίσει τη μείωση των δημοσίων εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί.

Διαβάστε ακόμα: 

Εκτός εφημερίας το νοσοκομείο Ρίου μετά το δέκατο κρούσμα

Σταματούν οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αμαλιάδας