«Κλασικά» ονόματα της σύγχρονης τέχνης κάτω από 5.000 ευρώ

«Κλασικά» ονόματα της σύγχρονης τέχνης κάτω από 5.000 ευρώ

Σε μια «ακτινογραφία» της ερχόμενης δημοπρασίας του οίκου Swann Auction Galleries με έργα σύγχρονης τέχνης, σταχυολογούμε δέκα επιλογές που απηχούν το αναγνωρίσιμο ύφος των δημιουργών τους και οι εκτιμώμενες τιμές τους δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ. Πρόκειται για δημιουργούς που άφησαν το στίγμα τους τις τελευταίες δεκαετίες και ανήκουν πια στο «πάνθεον» της καλλιτεχνικής δημιουργίας, με παρουσία στα μεγαλύτερα μουσεία και στις πιο σημαντικές συλλογές διεθνώς. Τα έργα αυτά, όχι μόνο δεν πρόκειται να χάσουν σε χρήμα, αλλά σε βάθος χρόνου θα αποκτήσουν μουσειακό κύρος κι ανάλογη επενδυτική αξία. Πολλά από αυτά προέρχονται από γνωστούς συλλέκτες ή από τον στενό κύκλο των εικαστικών, από φίλους και θεωρητικούς, και η γνησιότητά τους διασφαλίζεται από το κύρος του διεθνούς οίκου.

Λουίζ Μπουρζουά (lot 180)

H Γαλλίδα γλύπτρια και εικαστικός, καθώς ήταν πολιτογραφημένη Αμερικανίδα, κατόρθωσε να αποκτήσει φήμη κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το προσφερόμενο χαρακτικό (έγχρωμη ξηρογραφία σε χαρτί Somerset, 1997) είναι υπογεγραμμένο με ημερομηνία και αριθμημένο 73/100 με μολύβι. Τυπώθηκε στους Harlen & Weaver, στη Νέα Υόρκη, σε έκδοση του τοπικού μουσείου Guggenheim. Εκτιμάται από 3.000 έως 5.000 δολ.

Άντι Γουόρχολ (lot 242)

Ο Μικ Τζάγκερ και μάλιστα από το χέρι του «πατέρα» της pop art! Πλήρες σετ 10 καρτών λιθογραφίας όφσετ του 1975. Τυπώθηκε από το Studio Heinrici στη Νέα Υόρκη, από τις εκδόσεις Seabird. Προσφέρεται με τιμή εκκίνησης τα 3.000 δολ.

Φρίντριχ Χούντερβασερ (lot 93)

Από τα πολύ όμορφα έργα της δημοπρασίας, αυτό το τύπωμα μας έρχεται από τον κορυφαίο Αυστριακό εκπρόσωπο της σύγχρονης τέχνης. Κυκλοφόρησε με αύξοντα αριθμό «715» και τη σφραγίδα «Sonnenstern 09/11/1972 80 Birthday», με τη σφραγίδα Schröder- Sonnenstern. Υπογεγραμμένο από τον δημιουργό και αριθμημένο, το έργο εκδόθηκε από τον οίκο Ars Viva της Ζυρίχης. Εκτιμάται στα 1.000 – 1.500 δολ.

Ζαν Αρπ (lot 94)

Μια χρωμολιθογραφία υπογεγραμμένη και αριθμημένη 48/100 με μολύβι στο κάτω περιθώριο. Τυπώθηκε από τις εκδόσεις Lafranca, Cerentino στην Ελβετία, με σφραγίδα κάτω αριστερά. Η τιμή εκκίνησης είναι 1500 δολ.

 

Αλεξάντερ Κάλντερ (lot 99)

“Ο θηριοδαμαστής του λιονταριού» χρονολογείται από το 1974. Αυτή η έγχρωμη λιθογραφία του διάσημου Αμερικανού γλύπτη είναι υπογεγραμμένη και αριθμημένη 63/75 σε μολύβι, στο κάτω περιθώριο. Εκτιμάται στα 2.000 – 3.000 δολ.

 

Βικτώρ Βαζαρελί (lot 142)

Οι λάτρεις του δασκάλου της οπ αρτ δεν θα μείνουν ασυγκίνητοι από αυτή τη σύνθεση του 1970. Φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη και αριθμό 78/200 με μολύβι στο κάτω περιθώριο. Τυπώθηκε από την Éditions Denise René στο Παρίσι, με σφραγίδα κάτω αριστερά. Τιμή εκκίνησης έχει 2.000 δολ.

Φρανκ Στέλλα (lot 155)

Ο 84χρονος μετρ του μινιμαλισμού παρουσιάζεται με αυτό το έγχρωμο τύπωμα του 1964. Τυπώθηκε από την Ives-Sillman, στο New Haven, με σφραγίδα κάτω δεξιά και κυκλοφόρησε από τον οίκο Wadsworth Atheneum, Hartford, σε έκδοση των 500. Εκτιμάται 1500 έως 2500 δολ.

Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ (lot 209)

Χρωμολιθογραφία όφσετ σε χαρτί wove, του 1968. Συνοδεύεται από απόδειξη του καλλιτέχνη, εκτός από την πιστοποιημένη έκδοση των 300. Υπογεγραμμένο και χρονολογημένο με μαρκαδόρο και κόκκινο μελάνι, κάτω δεξιά, το έργο τυπώθηκε και εκδόθηκε από τους Quarry, Local One / Amalgamated Lithographers of America και Color Lithographers Service, Inc., Νέα Υόρκη. Ανήκε στη συλλογή του Stephen Poleskie και βγαίνει στα 1500 δολ.

Ρόι Λίχτενσταιν (lot 248)

Ο ακαδημαϊκός της ποπ αρτ δημιούργησε αυτό το τύπωμα για διαφημιστικό στην ταινία Joanna, με πρωταγωνιστή τον Donald Sutherland σε σκηνοθεσία Michael Sarne. Έγχρωμη λιθογραφία όφσετ, σε έκδοση της 20th Century Fox, Λος Άντζελες. Εκτιμάται 2.500 έως 3.500 δολ.

Ρόμπερτ Ιντιάνα (lot 274)

«ΕΥΡΗΚΑ» αναγράφεται στο έγχρωμο τύπωμα του Αμερικανού καλλιτέχνη. Υπογεγραμμένο με ημερομηνία από το 1971 και αριθμό 200/200 σε μολύβι, στο κάτω περιθώριο. Τυπώθηκε από τον οίκο Domberger στη Στουτγκάρδη και εκδόθηκε από τη Νεοϋορκέζικη Multiples, Inc. «Ο παπαγάλος» του Ιντιάνα βγαίνει στα 1500 δολ.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί ζωντανά την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου και θα διεξαχθεί από τον οίκο Swann, λαμβάνοντας προσφορές από πολλές πλατφόρμες. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μπορούν να συμμετέχουν ζωντανά στο διαδίκτυο μέσω της εφαρμογής Swann Galleries. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο App Store και στο Google Play και είναι επίσης προσβάσιμη σε υπολογιστή στο live.swanngalleries.com. Οι εγγραφές υποβολής προσφορών μέσω τηλεφώνου θα κλείσουν την ημέρα πριν από την πώληση στις 4 μ.μ.