Κιοσές (ΙΕΛΚΑ): Διαχειρίσιμες και περιορισμένες οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης

Κιοσές (ΙΕΛΚΑ): Διαχειρίσιμες και περιορισμένες οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης

Καθησυχαστικός ως προς τις ανατιμήσεις που παρατηρούνται στα είδη πρώτης ανάγκης στην αγορά, εμφανίζεται με δηλώσεις του στο Liberal Markets ο Λευτέρης Κιοσές, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

«Αναμένουμε να αυξηθούν οι τιμές στα τρόφιμα και στα ράφια των supermarket, όχι όμως σε μεγάλο βαθμό. Η αγορά έχει απορροφήσει αυξήσεις στις τιμές και η κατάσταση αναμένεται να εξισορροπήσει στο μέλλον» δηλώνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ για το δείκτη τιμών καταναλωτή για τα τρόφιμα, ο δείκτης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον Απρίλιο 2013 και 1,3% χαμηλότερα από τον Απρίλιο 2020.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, μέχρι τώρα οι αυξήσεις τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από τους προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο για το μέλλον, εφόσον οι αυξητικές τάσεις συνεχιστούν.

Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι θα υπάρξουν αυξητικές πιέσεις στους δείκτες τιμών καταναλωτή τους και αυξήσεις της τελικής τιμής καταναλωτή για τα τρόφιμα τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται στον δείκτη τιμών εισροών αγροτικής παραγωγής, δηλαδή στις τιμές που καταβάλλουν οι παραγωγοί, όταν αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες για τη γεωργική – κτηνοτροφική παραγωγή, καταγράφεται αύξηση.

Ενδεικτικά οι τιμές του μηνός Μαρτίου, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2020, παρουσίασε αύξηση 3,4%. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στις αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές και στο κόστος ενέργειας.

Οι αυξήσεις αυτές φαίνεται ότι μεταφέρονται πλέον προς τους επόμενους κόμβους της αλυσίδας αξίας, καθώς αυξάνονται και οι δείκτες τιμών εκροών αγροτικής παραγωγής, δηλαδή οι τιμές διάθεσης των προϊόντων. Για παράδειγμα, δείκτης φυτικής παραγωγής παρουσιάζει αύξηση 6,1% σε σχέση με το 2020 και ο δείκτης ζωικής παραγωγής 0,6% σε σχέση με το 2020.

Η αύξηση των τιμών όμως δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο.Αντιθέτως, στο εξωτερικό παρατηρούνται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις. Ειδικότερα σύμφωνα με το FAO η διεθνής τιμή των δημητριακών είναι αυξημένη κατά 31% σε σχέση με πέρυσι, της ζάχαρης κατά 39% και των φυτικών ελαίων κατά 67%. Α

Αύξηση τιμής περίπου 10-15% αναμένεται να παρατηρηθεί έως τα τέλη του μήνα και στο ψωμί, ενώ ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στα νωπά προϊόντα.