Kίνηση ματ από τους Δημοκρατικούς για τις αγορές

Kίνηση ματ από τους Δημοκρατικούς για τις αγορές

Η ίωση του Sars Cov 2 έχει οδηγήσει την οικονομία λίγα μόλις βήματα πριν την εντατική. Οι αγορές όμως περνούν την Covid-19 σχεδόν ασυμπτωματικές. Οι  Κεντρικές Τράπεζες και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις λειτουργούν ως το απόλυτο αντιικό φάρμακο.

Παρά το γεγονός ότι η Covid-19  σύμφωνα με τα νέα δεδομένα προκαλεί και μακροπρόθεσμες συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό, εντούτοις οι αγορές μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να φοβούνται ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να προκαλέσει και στην ραχοκοκαλιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι όποιοι προβληματισμοί έχουν μετατοπιστεί για το απώτερο μέλλον, καθώς προς το παρόν το μέλημα όλων είναι οι αγορές να μη χάσουν τα επίπεδα εκείνα που θα πυροδοτούσαν εκ νέου ένα sell off πανομοιότυπο του Μαρτίου, που είχε στοιχήσει πολλά δισεκατομμύρια μεταξύ άλλων και σε αρκετά συνταξιοδοτικά ταμεία ανά τον κόσμο.

Έτσι κάθε φορά που οι αγορές αντικρίζουν το κενό που αφήνει η Covid-19 στο παγκόσμιο ΑΕΠ, εμφανίζεται ένας από μηχανής Θεός που εξοστρακίζει όλα τα σύννεφα. 

Μόλις λοιπόν η μητέρα των αγορών ο S&P φλέρταρε με τα επίπεδα του μέσου κινητού όρου των 90 ημερών, ο Πάουελ έστειλε την πρώτη χείρα βοηθείας και οι Δημοκρατικοί τη δεύτερη.

 Η χτεσινή ανοδική αντίδραση των  αγορών  οφείλεται  στην αισιοδοξία που εξέφρασε την Κυριακή το βράδυ η Pelosi όσον αφορά την ψήφιση του επεκτατικού δημοσιονομικού πακέτου ύψους 2,4 τρισ δολαρίων. Όπως χαρακτηριστικά είπε η ισχυρή γυναίκα των Δημοκρατικών: «To ποσό θα πρέπει να ανέβει στα 2,2 ή 2,4 τρισ δολ γιατί αυτό το νούμερο είναι αναγκαίο για να βοηθήσει την οικονομία και την κοινωνία και ο Πρόεδρος  θα πρέπει να συμφωνήσει».

Οι αγορές λοιπόν πανηγύρισαν τη Δευτέρα για το νέο γιγαντιαίο πακέτο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που θα ξεπεράσει τα 2 τρισ. δολ.προκειμένου να δοθούν δάνεια και βοήθεια στις μικρές επιχειρήσεις, τις αερογραμμές και τις πετρελαϊκές, να στηριχτεί η απασχόληση  και να  γίνουν κατευθείαν πληρωμές στις στρατιές ανέργων που αφήνει πίσω της η πανδημία.

Θα αναρωτηθείτε βέβαια μήπως είναι πρόωρος ο πανηγυρισμός μιας και το πακέτο ακόμα δεν έχει ψηφιστεί λόγω των αντιστάσεων των Ρεπουμπλικάνων παρά τις συνεχείς πιέσεις από την FED και τις υποσχέσεις πολλών οίκων –όπως η Goldman Sachs- ότι  αν υπάρξει νέο δημοσιονομικό πακέτο θα αναθεωρηθούν ανοδικά οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Η αλήθεια είναι ότι οι Δημοκρατικοί έχουν στριμώξει αυτή τη φορά τον Πρόεδρο λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Όπως είναι γνωστό οι Ρεπουμπλικάνοι δεν συμφωνούσαν  μέχρι τώρα για να δοθούν περισσότερα από 1,5 τρισ δολ. σε πακέτα στήριξης, με αποτέλεσμα να έχουν διακοπεί οι συζητήσεις και οι Αμερικάνοι να έχουν μείνει χωρίς βοηθήματα τον Σεπτέμβριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση αλλά και για την πρόθεση ψήφου.

Η επανάληψη των συζητήσεων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το νέο Πακέτο Στήριξης, αυτή την φορά δεν θα γίνουν μόνο  κάτω από τις πιέσεις του διοικητή της FED Powell, αλλά και κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης λίγο πριν τις Προεδρικές εκλογές. 

 Ενόψει του πρώτου debate Τrump – Biden οι αγορές προφανώς εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα θέλει να παραστεί με τη «ρετσινιά» ενός μεγάλου όχι σε ένα μεγάλο πακέτο βοήθειας στους Αμερικανούς. 

Το τι και πότε θα συμφωνηθεί  είναι καθοριστικό για την πορεία των χρηματιστηρίων, τα οποία βιάζονται να προεξοφλήσουν το καλό σενάριο ενός μεγάλου ναι. 

Ο S&P οριοθέτησε λοιπόν σαν πρώτη στήριξη τις 3200 μονάδες αλλά πόσο ψηλά θα μπορούσε να πάει στην περίπτωση που επαληθευτούν οι προσδοκίες για το νέο αμερικανικό Πακέτο Στήριξης; 

Η αλήθεια είναι ότι  βάση του λόγου τιμής/κέρδη η μητέρα των αγορών κινείται στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. 

Ακόμα και μετά την πρόσφατη διόρθωση του S&P 500, ο λόγος 2021 P / E παραμένει 20,6x, ήτοι  premium 20% από τον ιστορικό μέσο όρο. Αυτή η παράμετρος πιθανότατα θα βάλει όρια στην ανοδική πορεία της αγοράς. 

Από την άλλη βέβαια, πού αλλού να τοποθετηθεί κανείς προκειμένου να έχει μια αξιοπρεπή απόδοση; Ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα, οι μετοχές παραμένουν ελκυστικές έναντι των ομολόγων. Αυτός είναι ο λόγος που οι αγορές υπεραντιδρούν ακόμα και στην υποψία των καλών νέων. 

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.