Κινήσεις αποκλιμάκωσης ανάμεσα σε Κίνα και Ινδία

Κινήσεις αποκλιμάκωσης ανάμεσα σε Κίνα και Ινδία

Η Κίνα δήλωσε την Τετάρτη ότι επιδιώκει μια ειρηνική επίλυση της συνοριακής διαμάχης των Ιμαλαΐων με την Ινδία μετά το θάνατο 20 Ινδών στρατιωτών στην πιο βίαιη αντιπαράθεση των τελευταίων δεκαετιών.

«Και οι δύο πλευρές συμφωνούν να επιλύσουν αυτό το ζήτημα μέσω διαλόγου και διαβούλευσης και να καταβάλουν προσπάθειες για να διευκολύνουν την κατάσταση και να διαφυλάξουν την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή των συνόρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε καθημερινή ενημέρωση.

Ο εκπρόσωπος, επανέλαβε πάντως τους Κινέζους ισχυρισμούς ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν αφού οι ινδικές δυνάμεις «προκάλεσαν και επιτέθηκαν στο κινεζικό προσωπικό».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ινδικού Υπουργείου Άμυνας, Αμάρ Άναντ, δεν απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση ή αν είχαν προγραμματιστεί συνομιλίες για την εξάλειψη των εντάσεων.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε ότι η χώρα είναι περήφανη που οι στρατιώτες σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος.

«Οι θυσίες τους δεν θα χαθούν. Για εμάς, η ενότητα και η κυριαρχία της χώρας είναι η πιο σημαντική. Η Ινδία θέλει ειρήνη, αλλά όταν προκληθεί, είναι σε θέση να δώσει την κατάλληλη απάντηση, ανεξάρτητα από κάθε είδους κατάσταση», είπε .