Κινέζος ΥΠΕΞ στη Νορβηγία: Το Νομπέλ Ειρήνης να μην δοθεί στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ

Κινέζος ΥΠΕΞ στη Νορβηγία: Το Νομπέλ Ειρήνης να μην δοθεί στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ

Έμμεση προειδοποίησε προς την επιτροπή των βραβείων Νόμπελ με έδρα το Όσλο απεύθυνε ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικων Γουανγκ Γι κατά την επίσκεψη του στη Νορβηγία. 

"Δεν είναι καλό το βραβείο Νόμπελ να γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης" ανάφερε ο Γι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με την ομόλογό του Ινε Ερικσεν Σοιρεντε και πρόσθεσε "Η Κίνα είναι αντίθετη στη χρήση του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για πολιτικούς σκοπούς".

Η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ συλλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές βάση του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας ο οποίος επιβλήθηκε πρόσφατα από το Πεκίνο. 

Με αφορμή άλλωστε τον νόμο αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τερματίζει το προτιμησιακό καθεστώς που είχε παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ.

Σημειώνεται ότι η Κίνα είχε παγώσει τις σχέσεις υψηλού επιπέδου με τη Νορβηγία μετά την απόφαση της επιτροπής Νόμπελ, τον Οκτώβριο του 2010, να απονείμει το Νόμπελ στον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λιού Σιαομπό, φυλακισμένο στη χώρα του, όπου οι αρχές τον θεωρούν "εγκληματία".

Roman Pilipey/Pool Photo via AP