Γερουσία ΗΠΑ: Κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας λειτουργούσαν χωρίς έλεγχο για 20 χρόνια

Κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας λειτουργούσαν χωρίς έλεγχο για 20 χρόνια

Τρεις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας λειτουργούσαν στις ΗΠΑ για περίπου 20 χρόνια χωρίς έλεγχο, σύμφωνα με έκθεση για λογαριασμό διακομματικής υποεπιτροπής της Γερουσίας. 

Η έρευνα της υποεπιτροπής της Γερουσίας η οποία εστίασε στις China Telecom Americas, China Unicom Americas και ComNet USA, υποστηρίζει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες υποτίμησαν τον κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια από τις εν λόγω εταιρείες.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) βασιζόταν σε μια άτυπη ομάδα στελεχωμένη από αξιωματούχους του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, Άμυνας και Δικαιοσύνης για να ελέγχει επισταμένως τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας. Ωστόσο η έκθεση αναφέρει ότι οι επισκέψεις των αξιωματούχων ήταν ελάχιστες τα τελευταία είκοσι χρόνια καθώς δεν η εν λόγω ομάδα δεν είχε εξουσία επιβολής και κατάλληλη χρηματοδότηση.

Επιπρόσθετα, η έκθεση καλεί την FCC να προχωρήσουν σε πλήρη επανέλεγχο των τριών αυτών εταιρειών και να ανακαλέσει αν χρειαστεί τις άδειες τους. 

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της υποεπιτροπής Ρομ Πόρτμαν ανάφερε ότι θα συνεργαστεί με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Τομ Καρπερ για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα, κυρίως όμως για δώσουν αρμοδιότητες και χρηματοδότηση στις υπηρεσίες ελέγχου. 

Με φόντο τα παραπάνω είναι γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός των κινεζικών εταιρειών, όπως η Huawei, αποτελεί κίνδυνο για τα κράτη της Δύσης. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η εν λόγω εταιρεία με προσχημα την ανάπτυξη δικτύων 5G είναι υποχρεωμένη να δίνει πληροφορίες στην κινεζική κυβέρνηση.