Κίνδυνος κατολίσθησης παγετώνα στις ιταλικές Άλπεις - Εκκενώνονται σπίτια 

Κίνδυνος κατολίσθησης παγετώνα στις ιταλικές Άλπεις - Εκκενώνονται σπίτια 

Σπίτια εκκενώνονται στην πόλη Κουρμαγιε στην ιταλική πλευρά των Άλπεων μετά την προειδοποίηση πως ένα μεγάλο κομμάτι ενός παγετώνα στο όρος Μοντ Μπλαν κινδυνεύει να καταρρεύσει. 

Από το πρωί της Τετάρτης έχει σημάνει συναγερμός όταν ειδικοί ανάφεραν ότι 500.000 κυβικά μέτρα πάγου κινδυνεύουν να αποκοπούν από τον παγετώνα με συνέπεια ο δήμαρχος Στέφανο Μισεροκι της περιοχής να ζητήσει από τους 65 κατοίκους, ανάμεσά τους 50 τουρίστες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο χωριό Βαλ Φέρε.

«Τα φαινόμενα αυτά δείχνουν και πάλι πως το βουνό διανύει μία περίοδο μεγάλων αλλαγών λόγω κλιματικών παραγόντων και συνεπώς είναι πολύ ευάλωτο» δήλωσε ο δήμαρχος.

Ο παγετώνας έχει συρρικνωθεί εντυπωσιακά και οι επιστήμονες λένε πως έχει χάσει τουλάχιστον το 80% του όγκου του από το 2006, φαινόμενο που αποδίδεται στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Ο δήμαρχος της πόλης προειδοποίησε πως η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη προκαλεί αλλαγές στο βουνό, στον υψηλότερο ορεινό όγκο της Δυτικής Ευρώπης. Διαθέτει έντεκα κορυφές πάνω από τα 4.000 μέτρα στη Γαλλία και την Ιταλία, και προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.