7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Νίκος Χαρδαλιάς: Κίνδυνος για 18 περιοχές που μπορούν να γίνουν «νέο Μάτι»

Κίνδυνος για 18 περιοχές που μπορούν να γίνουν «νέο Μάτι»

Τον κώδωνα του κινδύνου για 18 κόκκινες περιοχές της Αττικής που μπορούν να μετατραπούν σε «νέο Μάτι» σε περίπτωση πυρκαγιάς έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς επικαλούμενος το πρόγραμμα προσομοίωσης της Γενικής Γραμματείας Πολτιικής Προστασίας.

Όπως είπε, μιλώντας στη Βουλή, έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες ώστε τις επόμενες έξι ημέρες ειδικά συνεργεία θα αναλάβουν την αντιπυρική θωράκιση των συγκεκριμένων περιοχών με καθαρισμό, διάνοιξη δρόμων διαφυγής, τοποθέτηση δεξαμενών κ.α.

Ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση υποστήριξε ότι το πρόγραμμα προσομοιώσεων έδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος για 18 περιοχές και όχι για τέσσερις που ήταν η εκτίμηση. του επιτελείου του.

«Η δική μας αρχική εκτίμηση ήταν για 4 που όλοι έχουμε δει δια γυμνού οφθαλμού σε Πόρτο Γερμενό, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Σχοινιά κ.α. Το πρόβλημα όλων αυτών των περιοχών υπάρχει εδώ και δεκαετίες αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα. Εμείς αναλάβαμε και αυτή την ευθύνη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κηρύξαμε και τις 18 περιοχές ως άμεσου κινδύνου για να δώσουμε την δυνατότητα στους αυτοδιοικητικούς να καθαρίσουν και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια παρουσίασε το σχέδιο δράσης: Εμείς από την πλευρά μας ολοκληρώσαμε εντός 30 ημερών, μελέτες, διαπραγματεύσεις κ.α. και προχωρήσαμε σε 18 επιχειρήσεις αντιπυρικής θωράκισης. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι σε εξέλιξη. Εντός 6 ημερών θα δείτε συνεργεία στις 18 περιοχές. Βάζουμε 18 δεξαμενές , δρόμους διαφυγής. Την άλλη εβδομάδα ανοίγεται ο δρόμος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Με την ίδια διαδικασία την άλλη εβδομάδα θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου για το Σέιχ Σου. Μιλάμε για θέματα που η ΓΓ πολιτικής προστασίας δεν έχει αρμοδιότητα αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε. Παίρνουνε την ευθύνη γιατί ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να μην κρυφτεί πίσω από τις αρμοδιότητες του αλλά να συνεργαστούμε όλοι μαζί». είπε για να υπογραμμίσει ότι «την ώρα της μάχης η επιλογή είναι ξεκάθαρη: η ανθρώπινη ζωή»