Κίνδυνο capital controls στην Τουρκία «βλέπει» η Moody's - Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα

Κίνδυνο capital controls στην Τουρκία «βλέπει» η Moody's - Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα

Σε νέα υποβάθμιση τουρκικών τραπεζών προχώρησε η Moody's, με τον επενδυτικό οίκο να προειδοποιεί παράλληλα για το ενδεχόμενο επιβολής capital controls στη χώρα και την τουρκική λίρα να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Ειδικότερα, στην υποβάθμιση 13 τουρκικών τραπεζών προχώρησε η Moody’ s, σε μία κίνηση που ήταν αναμενόμενη μετά την πρόσφατη υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας (σε «Β2» από «Β1»), ωστόσο στην έκθεση που συνοδεύει την απόφαση έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι λόγοι που επικαλείται ο οίκος για να διατηρήσει αρνητικό και το outlook του κλάδου.

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι προοπτικές των μακροπρόθεσμων καταθέσεων και των ομολόγων όλων των τουρκικών τραπεζών που καλύπτονται από τον οίκο, παραμένουν αρνητικές για ένα βασικό λόγο. Αυτός είναι ο κίνδυνος να βιώσει η χώρα μια κρίση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η οποία θα οδηγούσε με τη σειρά της σε αρνητικές εξελίξεις όπως η επιβολή capital controls και περιορισμών αναφορικά με τις εκροές συναλλάγματος.

Πρόκειται για μία ακόμη ηχηρή προειδοποίηση από τον «μισητό» για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οίκο αξιολόγησης, μετά την υποβάθμιση του τουρκικού αξιόχρεου την περασμένη Παρασκευή. Οι τράπεζες τις οποίες υποβάθμισε η Moody’ s είναι οι: Akbank, Alternatifbank, Denizbank, HSBC Bank Turkey, QNB Finansbank, Ziraat Bankasi, Turk Ekonomi Bankasi (TEB), Garanti BBVA, Halk Bank, Isbank, Vakifbank και Yapi Kredi.

Η Moody’ s σημειώνει, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστούν 8 τράπεζες κρατική στήριξη. Οι τράπεζες αυτές είναι οι: Akbank, Export Credit Bank of Turkey A.S., Garanti BBVA, Halk Bank, Isbank, Vakifbank, Yapi Kredi, Ziraat.

Σε αυτό το κλίμα, το τουρκικό νόμισμα δέχεται για ακόμα μία ημέρα ισχυρές πιέσεις με την ισοτιμία του να κινείται στο 7.501 έναντι του δολαρίου, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε υποχωρήσει έως και το 7.5145 του αμερικανικού νομίσματος, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό.