ΚΙΝΑΛ: «Μειωμένα έσοδα και ζημιογόνα λειτουργία για 7η συνεχή χρονιά απειλούν το Συνεγγυητικό κεφάλαιο»

ΚΙΝΑΛ: «Μειωμένα έσοδα και ζημιογόνα λειτουργία για 7η συνεχή χρονιά απειλούν το Συνεγγυητικό κεφάλαιο»

Nα ενημερώσει τη Βουλή για τη ζημιογόνο λειτουργία και τα μειωμένα έσοδα του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών και τα μέτρα προστασίας των επενδυτών, καλούν τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Μιχάλη Κατρίνη, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή.

«Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του Συνεγγυητικού τα τελευταία 7 χρόνια με τις συνολικές ζημιές να ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ έχει ως αποτέλεσμα οι μερίδες των μελών του να παρουσιάζουν σημαντικό έλλειμμα σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που εμφανίζονται στο ενεργητικό του. Παράλληλα, σχεδόν το σύνολο των επενδυτικών εταιρειών της χώρας δεν εμφανίζουν στις οικονομικές τους καταστάσεις τις υποεκτιμημένες αξίες που έχουν από τη συμμετοχή τους στο Συνεγγυητικό», αναφέρουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως υπενθυμίζουν, σύμφωνα με σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, κάθε κράτος-μέλος οφείλει να διαθέτει ένα ή περισσότερα συστήματα αποζημίωσης των επενδυτών ώστε να εγγυάται ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας των μικρών επενδυτών στην περίπτωση αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων επενδυτικών εταιρειών προς τους πελάτες τους.

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει ποιο είναι το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Συνεγγυητικού, εάν σκοπεύει το Συνεγγυητικό να ζητήσει από τα μέλη του να καλύψουν τις ζημιές, καθώς και συνολικά για τη δυνατότητα του Συνεγγυητικού να εξασφαλίσει τους επενδυτές σε περίπτωση που κάποια επενδυτική εταιρεία βρεθεί σε αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων έναντι των πελατών.