Κίνα: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η αύξηση των εξαγωγών

Κίνα: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η αύξηση των εξαγωγών

Η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών ξεπέρασε τον Δεκέμβριο τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελωνείου, καθώς η πανδημία αύξησε τη ζήτηση για κινεζικά αγαθά, παρά το ότι η ισχυροποίηση του γουάν κατέστησε τις εξαγωγές πιο ακριβές για τους αγοραστές από το εξωτερικό.

Η δυναμική εγχώρια ανάκαμψη επίσης ενίσχυσε τη διάθεση των Κινέζων για ξένα προϊόντα τον Δεκέμβριο, με τις εισαγωγές να ενισχύονται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και να υπερβαίνουν τις προσδοκίες.

Κι ενώ οι κινεζικές εξαγωγές αναμένεται να επωφεληθούν από την ισχυρή διεθνή ζήτηση στις αρχές του έτους, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ισχυρότερο γουάν και το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών θα επιβραδύνουν αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης μέσα στου επόμενους μήνες.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 18,1% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ποσοστό χαμηλότερο από το 21,1% τον Νοέμβριο, αλλά υψηλότερο των εκτιμήσεων για αύξηση 15%.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,5% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για αύξηση 5% και υψηλότερα από το 4,5% του Νοεμβρίου.

Οι ισχυρές εξαγωγές βοήθησαν στην εντυπωσιακή ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα στην Κίνα το περασμένο έτος, καθώς η πανδημία επηρέασε την παραγωγή σε πολλές άλλες χώρες.

Η Κίνα αναμένεται να είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που θα δει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2020. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,6% για το σύνολο του έτους ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1%.

Πηγή: Reuters