Κίνα: Υπογραφή συμφωνίας ενίσχυσης των σχέσεων με τη Σαμόα

Κίνα: Υπογραφή συμφωνίας ενίσχυσης των σχέσεων με τη Σαμόα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας υπέγραψε σήμερα συμφωνία με τη Σαμόα σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων, ενώ ο νέος ηγέτης της Αυστραλίας δήλωσε ότι έχει ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» για τον Ειρηνικό, καθώς το Πεκίνο και η Καμπέρα συνεχίζουν τις ανταγωνιστικές τους προσπάθειες να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Η Κίνα προσπαθεί να ‘χτίσει’ πάνω στη συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψε πρόσφατα με τα Νησιά του Σολομώντα, μια κίνηση που προκάλεσε ανησυχία στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, όπως η Αυστραλία, καθώς φοβούνται μια ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία από το Πεκίνο. Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Αυστραλίας έθεσε από την αρχή τα νησιά του Ειρηνικού στις διπλωματικές της προτεραιότητες.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, που ορκίστηκε τη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια σχολή εκπαίδευσης στην άμυνα, στήριξη για την ασφάλεια στη θάλασσα, αύξηση της βοήθειας και μεγαλύτερη κινητοποίηση της περιοχής σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή. «Θα λειτουργήσουμε προληπτικά στην περιοχή», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

Ο Κινέζος Γουάνγκ Γι, που πραγματοποιεί γύρο επαφών στην περιοχή του Ειρηνικού επιδιώκοντας μια 10μερή συμφωνία για την ασφάλεια και το εμπόριο, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Σαμόα, όπου συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Φιάμε Ναόμι Ματάαφα και υπέγραψε συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και μια «συμφωνία οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας», όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση οι αρχές της Σαμόα.

«Η Σαμόα και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα συνεχίσουν να επιδιώκουν μεγαλύτερη συνεργασία που θα εκπληρώνει τα κοινά συμφέροντα και δεσμεύσεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση.