Κίνα προς Βρυξέλλες: Σταματήστε τα ανεύθυνα σχόλια για τη σύλληψη της δημοσιογράφου

Κίνα προς Βρυξέλλες: Σταματήστε τα ανεύθυνα σχόλια για τη σύλληψη της δημοσιογράφου

Η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει να κάνει «ανεύθυνα σχόλια», τόνισε σήμερα η Κίνα μετά την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Βρυξέλλες μετά τη σύλληψη της Κινέζας Χέιζ Φαν, η οποία εργάζεται για το πρακτορείο Bloomberg.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι αρχές συνέλαβαν την Φαν, η οποία εργάζεται για το γραφείο του Bloomberg στο Πεκίνο, ως ύποπτη ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Η Φαν εργάζεται για το Bloomberg από το 2017 και προηγουμένως είχε εργαστεί για τα CNBC, CBS News, Al Jazeera και Reuters.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν δήλωσε σήμερα κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο ότι οι κινεζικές αρχές εγγυώνται τον σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Φαν. «Η κυβέρνηση της Κίνας προστατεύει την ελευθερία του λόγου των πολιτών σύμφωνα με τον νόμο», πρόσθεσε ο Ουάνγκ.

«Καλούμε την πλευρά της ΕΕ να σεβαστεί ειλικρινά την κυριαρχία του δικαστικού συστήματος της Κίνας και να σταματήσει να κάνει ανεύθυνα σχόλια», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Η ΕΕ κάλεσε τις κινεζικές αρχές να προσφέρουν στην Φαν «ιατρική βοήθεια αν είναι απαραίτητο, πρόσβαση σε συνήγορο της επιλογής της και τη δυνατότητα να έχει επαφές με την οικογένειά της», ζητώντας παράλληλα την άμεση απελευθέρωση όλων όσοι κρατούνται στην Κίνα σε σχέση με τη δουλειά τους ως δημοσιογράφων.

Η Κίνα έχει απελάσει περισσότερους από δέκα ξένους δημοσιογράφους αμερικανικών ειδησεογραφικών μέσων φέτος ακυρώνοντας τις δημοσιογραφικές τους διαπιστεύσεις εν μέσω μιας επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον.

Τον Αύγουστο οι αρχές στο Πεκίνο συνέλαβαν τον Τσενγκ Λέι, έναν κινεζικής καταγωγής πολίτη της Αυστραλίας που εργαζόταν για το κρατικό κινεζικό δίκτυο CGTN με την υποψία παράνομων δραστηριοτήτων που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Κίνας.

Τον Σεπτέμβριο, η Αυστραλία βοήθησε δύο Αυστραλούς ξένους ανταποκριτές να εγκαταλείψουν την Κίνα μετά την ανάκρισή τους από το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας.