Κίνα: Οι πλημμύρες απειλούν ζωές και μνημεία

Κίνα: Οι πλημμύρες απειλούν ζωές και μνημεία

Οι πλημμύρες στον άνω ρου του ποταμού Γιανγκτσέ στην Κίνα ανάγκασαν τις αρχές να απομακρύνουν πάνω από 100.000 άτομα την Τρίτη, ενώ απειλείται ένα μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς ηλικίας 1.200 ετών.

Εργάτες, αστυνομία και εθελοντές τοποθέτησαν σάκους με άμμου σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τον Τεράστιο Βούδα του Λεσάν, ύψους 71 μέτρων, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς λασπώδη ύδατα έφτασαν στη βάση του για πρώτη φορά από το 1949, όπως ανακοίνωσε ο κρατικός σταθμός CCTV.

Η περιοχή του Σιτσουάν, την οποία διασχίζει ο ποταμός Γιανγκτσέ, έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο εκτάκτου ανάγκης από την Τρίτη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις.

Το έργο των Τριών Φαραγγιών, μια τεράστια υδροηλεκτρική εγκατάσταση που έχει σχεδιαστεί εν μέρει για να μετριάσει τις πλημμύρες του Γιανγκτσέ, θα πρέπει να αντιμετωπίσει αύξηση των εισερχομένων υδάτων, που θα φτάσουν τα 74.000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο σήμερα, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές.

Το έργο περιορίζει τον όγκο του νερού που ρέει αποθηκεύοντάς το σε δεξαμενές, η πληρότητα των οποίων βρίσκεται 10 μέτρα πάνω από το επίσημο επίπεδο κινδύνου, για περισσότερο από έναν μήνα.

Οι αρχές κάνουν τα πάντα για να αποδείξουν ότι τα τεράστια φράγματα και οι δεξαμενές που έχουν κατασκευαστεί κατά μήκος του Γιανγκτσέ έχουν προστατεύσει την περιοχή από χειρότερες καταστροφές φέτος, αν και πολλοί εκφράζουν την άποψη ότι τα έργα αυτά επιδεινώνουν την κατάσταση, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.