Κίνα: Οι αρχές θέλουν να μειωθούν οι αμβλώσεις που γίνονται για "μη ιατρικούς λόγους"

Κίνα: Οι αρχές θέλουν να μειωθούν οι αμβλώσεις που γίνονται για "μη ιατρικούς λόγους"

Η Κίνα θα μειώσει τον αριθμό των αμβλώσεων που γίνονται για «μη ιατρικούς λόγους», όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο στις νέες κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε.

Το Κρατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και να ενθαρρυνθούν οι άνδρες να «μοιράζονται την ευθύνη» για την αποφυγή τους. Οι αρχές στοχεύουν να βελτιώσουν τη σεξουαλική αγωγή και να ενισχύσουν τις υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού μετά την άμβλωση και μετά την απόκτηση παιδιού, πρόσθεσε το υπουργικό συμβούλιο.

«Η βασική εθνική πολιτική της ισότητας των φύλων και της αρχής του να δίδεται προτεραιότητα στα παιδιά πρέπει να εφαρμοστεί εις βάθος», δήλωσε ο Χουάνγκ Σιαογουέι, αναπληρωτής επικεφαλής ττης Εθνικής Επιτροπής Εργασίας για τις Γυναίκες και τα Παιδιά του Κρατικού Συμβουλίου.

Η Κίνα έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα με στόχο να αποτρέψει αμβλώσεις που γίνονται με βάση το φύλο, οι οποίες έχουν επικριθεί ότι συνεισφέρουν στην ανισότητα μεταξύ των φύλων.

Ύστερα από χρόνια προσπαθειών να περιοριστεί η αύξηση του πληθυσμού, το Πεκίνο υπόσχεται πολιτικές με στόχο να ενθαρρύνει τη δημιουργία μεγαλύτερων οικογενειών. Τον Ιούνιο ανακοίνωσε ότι επιτρέπει σε όλα τα ζευγάρια να αποκτούν τρία παιδιά αντί για δύο, ενώ εισήγαγε επίσης πολιτικές που στόχο έχουν να μειωθεί το οικονομικό βάρος της ανατροφής των παιδιών.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν τα σημερινά μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στην Κίνα, κάτι που ινστιτούτα και ερευνητές έχουν χαρακτηρίσει μια από τις βασικότερες προκλήσεις της κοινωνικής πολιτικής τις επόμενες δεκαετίες.

Αν και η Κίνα παραμένει το πολυπληθέστερο κράτος του κόσμου, η τελευταία απογραφή έδειξε ότι από το 2011 έως το 2020 ο πληθυσμός αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1950. Ο πληθυσμός αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται εντός λίγων ετών.

Τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας έδειξαν ότι μεταξύ του 2014 και του 2018, έγιναν κατά μέσο όρο 9,7 εκατ. αμβλώσεις κάθε χρόνο, με τον αριθμό τους να σημειώνει αύξηση περίπου 51% από τον μέσο όρο του 2009-2013 παρά τη χαλάρωση των πολιτικών οικογενειακού προγραμματισμού το 2015 που επέτρεψε σε κάθε οικογένεια να έχει δύο παιδιά. Τα στοιχεία δεν διευκρινίζουν πόσες αμβλώσεις έγιναν για ιατρικούς λόγους.