Κίνα: Κυρώσεις στον πρώην Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος και άλλους αξιωματούχους

Κίνα: Κυρώσεις στον πρώην Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος και άλλους αξιωματούχους

Η Κίνα επέβαλε κυρώσεις στον πρώην υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος και σε έξι Αμερικανούς που σχετιζόνται με ιδρύματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αντίποινα για παρόμοια κίνηση της Ουάσιγκτον εναντίον Κινέζων αξιωματούχων στο Χονγκ Κονγκ.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι εκτός από τις κυρώσεις στον Ρος ο οποίος υπηρέτησε στη διοίκηση Τραμπ, κυρώσεις επεβλήθηκαν στην Κάρολιν Μπαρτόλομιου, πρόεδρο της Επιτροπής Επισκόπησης Οικονομικής και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας, τη Σόφι Ρίτσαρντσον, διευθύντρια για θέματα Κίνας στο Human Rights Watch. Η Κίνα επέβαλε επίσης κυρώσεις σε αξιωματούχους του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου, του Διεθνούς  Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου και του Δημοκρατικού Συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ με έδρα τις ΗΠΑ. Το Κινεζικό Υπουργείο δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι κυρώσεις.

Η κίνηση έρχεται δύο ημέρες προτού η Γουέντι Σέρμαν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προσγειωθεί στην Κίνα για τη δεύτερη συνάντηση ανώτατου επιπέδου μεταξύ των δυο πλευρών από τότε που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Προ ημερών, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε επτά Κινέζους για την καταστολή από το Πεκίνο του δημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ, μια τελευταία προσπάθεια της Ουάσινγκτον για να λογοδοτήσει το Πεκίνο γι’ αυτό που η Ουάσινγκτον αποκαλεί διάβρωση του κράτους δικαίου στην πρώην βρετανική αποικία.

Σε χωριστή επικαιροποιημένη προειδοποίηση που εξέδωσε σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν απευθυνόμενη στις αμερικανικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζονται οι ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τον αντίκτυπο του νόμου για την εθνική ασφάλεια στις διεθνείς εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ.

Η προειδοποίηση αναφέρει «αυξημένους κινδύνους» για τη δραστηριότητα των εταιρειών αυτών στο Χονγκ Κονγκ, μετά την επιβολή περιορισμών από το Πεκίνο που στοχεύουν αυτό το ιστορικό χρηματοπιστωτικό κέντρο. Οι εταιρείες θα πρέπει να «είναι ενήμερες για πιθανούς κινδύνους να θιγεί η φήμη τους, ρυθμιστικούς, χρηματοοικονομικούς και σε ορισμένες νομικές περιπτώσεις, κινδύνους που σχετίζονται με τη λειτουργία τους στο Χονγκ Κονγκ».