7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Κίνα: Η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά την Ουχάν - Εντολή για καραντίνα

Κίνα: Η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά την Ουχάν - Εντολή για καραντίνα
AP Images

Ευρεία εξάπλωση παρουσιάζει στην Κίνα η μετάλλαξη Δέλτα, με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να έχουν λάβει την εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους. Η νέα έξαρση της νόσου πλήττει πλέον και την Ουχάν, την πόλη που για πρώτη φορά εντοπίστηκε ο SARS- CoV- 2 στο τέλος του 2019.

Από την άνοιξη του 2020, η Κίνα είχε σχεδόν εξαλείψει την πανδημία, επιστρέφοντας στην κανονικότητα, παρά τις σποραδικές και περιορισμένες εστίες.

Ωστόσο, η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζει ταχεία ξάπλωση. Σήμερα οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν 55 νέα κρούσματα covid-19. Σε εθνικό επίπεδο τουλάχιστον 300 κρούσματα συνδέονται με την εστία στη Νανκίν.Γεωγραφική επέκταση

 Η αναζωπύρωση της επιδημίας παραμένει περιορισμένη στην Κίνα σε σχέση με άλλες χώρες, όμως η νέα εστία έχει επεκταθεί γεωγραφικά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

Πλέον πάνω από 12 επαρχίες έχουν αναφέρει κρούσματα κορονοϊού, όπως και το Πεκίνο, με τις αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας να ζητούν χθες Κυριακή από τους κατοίκους να μην φεύγουν από την πόλη παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Εξάλλου νέα κρούσματα covid-19 εντοπίστηκαν και στο νησί Χαϊνάν, στη νότια Κίνα, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Χωρίς κρούσματα από τον Μάιο του 2020

 
Η Ουχάν, από όπου ξεκίνησε στο τέλος του 2019 η πανδημία, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα επτά νέα κρούσματα covid-19. Στην πόλη δεν είχαν αναφερθεί εγχώρια κρούσματα από τον Μάιο του 2020, αν και έχουν εντοπιστεί κάποιες μολύνσεις σε ανθρώπους που επέστρεφαν από το εξωτερικό.

Στις αρχές Ιουλίου περίπου 50 Κινέζοι που επέστρεψαν στη χώρα από το Αφγανιστάν είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό κατά την άφιξή τους στην Ουχάν.

Παρά την εκστρατεία εμβολιασμού εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζοι έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους, κυρίως στη Νανκίν και τις βόρειες συνοικίες του Πεκίνου.

Στο κεντρικό τμήμα της Κίνας, οι αρχές της πόλης Ζούζου ζήτησαν από τους 12 εκατομμύρια κατοίκους να παραμείνουν σπίτι τους για τις επόμενες τρεις ημέρες, μέχρι να υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού όλος ο πληθυσμός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ