Κίνα: Η Βρετανία έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις μας, κάποιοι επιδιώκουν νέο ψυχρό πόλεμο

Κίνα: Η Βρετανία έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις μας, κάποιοι επιδιώκουν νέο ψυχρό πόλεμο

Η Κίνα έριξε το φταίξιμο στη Μεγάλη Βρετανία για τη διασάλευση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αποκλείσει την Huawei από το δίκτυο 5G της χώρας, κατηγορώντας επίσης το Λονδίνο ότι δηλητηρίασε τις σχέσεις παρεμβαίνοντας στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.

«Αυτές οι ενέργειες έχουν δηλητηριάσει σοβαρά την ατμόσφαιρα μεταξύ Κίνας και Βρετανίας» δήλωσε ο πρέσβης της Κίνας στο Λονδίνο.

«Κάποιοι Βρετανοί πολιτικοί δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από τη νοοτροπία του ψυχρού πολέμου... Προβάλλουν την ιδέα μιας εχθρικής Κίνας, απειλούν για πλήρη αποσύνδεση από τη χώρα μας και απειλούν ακόμη και με έναν νέο ψυχρό πόλεμο ενάντια στην Κίνα», είπε ο πρέσβης, και πρόσθεσε «ωστόσο η αποσύνδεση από την Κίνα σημαίνει για την Βρετανία αποσύνδεση από ευκαιρίες, αποσύνδεση από την ανάπτυξη και αποσύνδεση από το μέλλον».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Κινέζος πρέσβης προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα πληρώσει το τίμημα» αν αποφασίσει να αντιμετωπίσει την Κίνα ως εχθρικό κράτος.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία των αμερικανικών εκλογών στην καλλιέργεια αυτού του κλίματος ενάντια στην Κίνα, υποστηρίζοντας ότι «Αυτοί που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του ειρηνικού ωκεανού θέλουν να ξεκινήσουν τον νέο ψυχρό πόλεμο».