Κίνα: Επιβολή περιορισμών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό στη χώρα

Κίνα: Επιβολή περιορισμών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό στη χώρα

Το κινέζικο υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή περιορισμών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό που εργάζεται στη χώρα συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ.

Σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ζάο Λιτζιαν κατηγόρησε για μια ακόμα φορά την Ουάσιγκτον για την ένταση που έχει δημιουργηθεί στις μεταξύ τους σχέσεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο ποια συγκεκριμένα μέτρα ελήφθησαν κατά των Αμερικανών διπλωμάτων.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ διατηρούν στην Κίνα: την πρεσβεία στο Πεκίνο και τα γενικά προξενεία σε Τσενγκτού, Σαγκάη Σενγιάνγκ, Ουχάν, Χονγκ Κονγκ.

Η κίνηση αυτή θεωρείται απάντηση στην πρόσφατη επιβολή περιορισμών από την αμερικανική πλευρά σε Κινέζους διπλωμάτες. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικων Μάικ Πομπεο ανακοίνωσε ότι στο εξής οι Κινέζοι διπλωματικοί υπάλληλοι θα πρέπει να λαμβάνουν ειδική άδεια προκειμένου να επισκέπτονται πανεπιστήμια και ινστιτούτα στην αμερικανική επικράτεια.

Η παραπάνω εξέλιξη προστίθεται στη μακρά λίστα των περιστατικών έντασης ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη. Στα τέλη Ιουλίου, η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να κλείσουν το προξενείο τους στη πόλη Τσενγκτού, σε αντίποινα για την απόφαση της Ουάσιγκτον να διατάξει το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον.