Κίνα: Εκτινάχθηκαν οι εξαγωγές, ενισχύεται η ανάκαμψη

Κίνα: Εκτινάχθηκαν οι εξαγωγές, ενισχύεται η ανάκαμψη

Οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, επισκιάζοντας τη συνεχιζόμενη μείωση των εισαγωγών, καθώς όλο και περισσότεροι εμπορικοί εταίροι άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού ενισχύοντας περαιτέρω την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Οι εξαγωγές τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 9,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο 2019 και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν αύξηση κατά 7,1%.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,1%, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς που ανέμενε αύξηση κατά 0,1%.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, οι αυξημένες εξαγωγές υποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της Κίνας θα είναι ταχύτερη και πιο ισορροπημένη, έπειτα από την συρρίκνωση ρεκόρ που παρουσίασε η οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο και αντιμετωπίζεται ως τώρα κυρίως με μέτρα τόνωσης της εγχώριας ζήτησης.

«Οι εξαγωγές της Κίνας συνεχίζουν να αψηφούν τις προσδοκίες και αυξάνονται σημαντικά ταχύτερα από το παγκόσμιο εμπόριο, κατακτώντας επιπλέον μερίδιο στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο Λούις Κούις της Oxford Economics.

Παρόλο που τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές της Κίνας επηρεάστηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο από την παγκόσμια επιβράδυνση του εμπορίου, το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι ακόμα βέβαιο, μια που η εξωτερική ζήτηση είναι πιθανό να μειωθεί αν οι εμπορικοί εταίροι της αναγκαστούν να επιβάλλουν εκ νέου μέτρα περιορισμών λόγω αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Το Πεκίνο επιθυμεί επίσης να μειώσει την εξάρτησή του από τις ξένες αγορές, καθώς η εχθρότητα των ΗΠΑ και η πανδημία αυξάνουν τους εξωτερικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Η Κίνα κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των 58,93 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που προέβλεπαν 50,50 δις. δολάρια.