Κίνα: Απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν

Κίνα: Απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν

Η Κίνα απειλεί σήμερα με αντίποινα τις ΗΠΑ για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, καθώς το νησί της Ασίας παρέλαβε τα οπλικά συστήματα, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν επιθυμεί να μπει σε κούρσα εξοπλισμών εναντίον του Πεκίνου.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ενισχύσει την υποστήριξή της προς την Ταϊβάν μέσω πωλήσεων όπλων και επισκέψεων Αμερικανών αξιωματούχων, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την ένταση μεταξύ των δύο χωρών που ήδη βρίσκονται σε διαμάχη για τη Νότια Σινική Θάλασσα, το Χονγκ Κονγκ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το εμπόριο.

Το Πεκίνο ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στη δημοκρατική ΤαΪβάν για να αποδεχτεί την κυριαρχία της Κίνας.

Σχολιάζοντας την έγκριση από τις ΗΠΑ πιθανών πωλήσεων όπλων ύψους 1,8 δις. δολαρίων στην Ταϊβάν, εκπρόσωπος του Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι οι πωλήσεις «αποτελούν σημαντική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, ζημιώνουν σημαντικά τα συμφέροντα κυριαρχίας και ασφάλειας της Κίνας, στέλνουν λάθος μήνυμα στις ταϊβανέζικες δυνάμεις που ζητούν ανεξαρτησία και βλάπτουν σοβαρά τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και την ειρήνη και την σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν», προσθέτοντας ότι «Η Κίνα θα δώσει την απαραίτητη απάντηση σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης».

Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, όμως η Κίνα έχει και στο παρελθόν επιβάλει κυρώσεις σε αμερικανικές εταιρείες με αφορμή τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.