Κίνα: Απειλεί να μην αναγνωρίζει πια τα βρετανικά διαβατήρια του εξωτερικού (BNO) των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ

Κίνα: Απειλεί να μην αναγνωρίζει πια τα βρετανικά διαβατήρια του εξωτερικού (BNO) των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ

Η Κίνα απείλησε σήμερα να πάψει να αναγνωρίζει τα βρετανικά διαβατήρια του εξωτερικού (ΒΝΟ) που κατέχουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, σε αντίποινα για την πολιτική της Βρετανίας να διευκολύνει την απόκτηση της βρετανικής υπηκοότητας.

Από τον Ιανουάριο του 2021 οι κάτοχοι των συγκεκριμένων διαβατηρίων θα έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση για βίζα ειδικού σκοπού ώστε να ζήσουν στην Βρετανία, και να αποκτήσουν τελικά βρετανική υπηκοότητα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Ωστόσο η Κίνα αντιτίθεται σε αυτή την πολιτική, την οποία θεωρεί παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, αποκαλώντας την κίνηση αυτή κατάφορη παραβίαση των υποσχέσεων της Βρετανίας, του διεθνούς δικαίου και των αρχών των διεθνών σχέσεων.

«Μια που η βρετανική πλευρά είναι η πρώτη που παραβιάζει την υπόσχεσή της, η Κίνα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μην αναγνωρίζει τα διαβατήρια ΒΝΟ ως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα, και διατηρεί το δικαίωμα να λάβει επιπλέον μέτρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου σε δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Με ανακοίνωσή του, το βρετανικό προξενείο στο Χονγκ Κονγκ δήλωνε ότι η διευκόλυνση της μετανάστευσης, που θα μπορούσε να επιτρέψει την εγκατάσταση 3 εκατ. κατοίκων του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία, έρχεται ως απάντηση στην απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει στην πρώην βρετανική αποικία έναν νέο νόμο εθνικής ασφάλειας που οι υποστηρικτές της δημοκρατίας φοβούνται ότι θα περιορίσει σημαντικά τις ελευθερίες που απολάμβαναν οι κάτοικοι της πόλης.

Η πρεσβεία της Κίνας στο Λονδίνο εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα, αναφέροντας ότι «Η κινεζική πλευρά προτρέπει την βρετανική να αναγνωρίσει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή το Χονγκ Κονγκ έχει επιστραφεί στην Κίνα, να εξετάσει αντικειμενικά τον νόμο εθνικής ασφάλειας και να διορθώσει πάραυτα τα λάθη της».