Κίνα: Απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα σε δύο εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ

Κίνα: Απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα σε δύο εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ

Δύο επιστήμονες της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που έχει σταλεί στην Κίνα για να ερευνήσει για την πηγή προέλευσης του κορονοϊού, θα παραμείνουν στη Σιγκαπούρη μέχρι νεοτέρας καθώς εμφάνισαν αντισώματα στην ασθένεια.

Οι 15 επιστήμονες, που απαρτίζουν την ομάδα αυτή, είχαν υποβληθεί όλοι σε εξετάσεις για τον νέο κορονοϊό, οι οποίες βγήκαν αρνητικές, προτού αναχωρήσουν από τις χώρες τους και υποβλήθηκαν εκ νέου σε εξετάσεις στην Σιγκαπούρη, όπου και πάλι τα αποτελέσματα των τεστ όλων ήταν αρνητικά, αναφέρει ο ΠΟΥ σε μήνυμά του στο Twitter. Ωστόσο δύο μέλη της ομάδας βρέθηκαν να έχουν αντισώματα στην COVID-19, γεγονός που τους απαγόρευσε την είσοδο στη Κίνα καθώς η χώρα απαιτεί αρνητικά τεστ και στα αντισώματα.

Οι δύο εμπειρογνώμονες «εξετάζονται τώρα για αντισώματα IgM και IgG» σημείωσε επίσης ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι οι υπόλοιποι 13 εμπειρογνώμονες έφτασαν σήμερα στην Ουχάν αλλά θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα δυο εβδομάδων.

Η επίσκεψη θεωρείται εξαιρετικά λεπτή για το Πεκίνο, το οποίο μπλόκαρε την πρώτη αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πριν μερικούς μήνες και καθυστέρησε την δεύτερη για μερικές εβδομάδες.

Εδώ και ένα χρόνο η Κίνα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις καταγγελίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών ότι σκοπίμως απέκρυψε πληροφορίες για τον κορονοϊό, ενώ έχει αρνηθεί να δεχθεί στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Ταϊβάν, χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN, ένα πακέτο εγγράφων που διέρρευσαν  από την Κίνα δείχνουν ότι η χώρα στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού ανέφερε λιγότερα κρούσματα από τα πραγματικά, ακόμη και λιγότερα από τα μισά, καθώς υποτιμούσε τη σοβαρότητα του ιού και απέτυχε να εντοπίσει γρήγορα νέες μολύνσεις.

Μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, που εργαζόταν στο κινεζικό σύστημα υγείας, διέρρευσε στο CNN 117 σελίδες εσωτερικών εγγράφων από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, η πόλη από την οποία πιστεύεται ότι ξεκίνησε η πανδημία covid-19.

Τα έγγραφα αυτά, τα οποία το CNN έδωσε για επιβεβαίωση σε έξι ειδικούς, δείχνουν ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα απέκρυπτε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τον κορονοϊό από τον Οκτώβριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2020, μια κρίσιμη περίοδο στη διάρκεια της οποίας ο SARS- CoV-2 εξαπλώθηκε από την Κίνα σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε την πανδημία.

Το CNN επισήμανε ότι τα έγγραφα αυτά δεν δείχνουν σκόπιμη απόκρυψη πληροφοριών, αλλά καταδεικνύουν ότι υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των όσων πίστευαν οι αξιωματούχοι και αυτών που ανακοίνωναν στο κοινό.