Κίνα: Αλλαγές στον εκλογικό νόμο του Χονγκ Κονγκ για να κυβερνούν μόνο οι «πατριώτες»

Κίνα: Αλλαγές στον εκλογικό νόμο του Χονγκ Κονγκ για να κυβερνούν μόνο οι «πατριώτες»

Το νομοθετικό σώμα της Κίνας παρουσίασε τα σχέδια του για αλλαγές στον εκλογικό νόμο της άλλοτε αυτόνομης επικρατείας του Χονγκ Κονγκ προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα κυβερνούν στο διηνεκές οι «πατριώτες» προσκείμενοι στο Πεκίνο.

Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ κατά τη διάρκεια της πιο σημαντικής ετήσιας συνόδου για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, ορκίστηκε επίσης να «προφυλάξει αποφασιστικά και να αποτρέψει» την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων στο Χονγκ Κονγκ. Ο Λι έδωσε την ομιλία του σε περίπου 3.000 εκπροσώπους του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου.

Το σχέδιο στον εκλογικό νόμο του Χονγκ Κονγκ το οποίο παρουσιάστηκε από τον αξιωματούχο Γουανγκ Τσεν αλλά δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στην επιτροπή που εκλέγει ουσιαστικά τον κυβερνήτη της πόλης.

«Οι ταραχές που σημειώθηκαν στην κοινωνία του Χονγκ Κονγκ αποκαλύπτουν ότι το υπάρχον εκλογικό σύστημα στο HKSAR έχει σαφή κενά και ελλείψεις», δήλωσε ο Τσεν, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση του εκλογικού συστήματος και την εξάλειψη των υπαρχόντων θεσμικών κινδύνων για τη διασφάλιση της διοίκησης του Χονγκ Κονγκ από πατριώτες ως το κύριο σώμα», πρόσθεσε ο Τσεν.

Το Χονγκ Κονγκ η άλλοτε βρετανική αποικία πέρασε δυο χρόνια αναταραχών λόγω της απόφασης του Πεκίνου να επιβάλλει μια σειρά νομοθετημάτων με σκοπό την αλλαγή του status quo. Αποκορύφωμα ήταν η επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας το περασμένο καλοκαίρι απο την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τη Βρετανία.

AP Photo/Kin Cheung