7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Kίνα: Αγόρασε λιγότερα αμερικανικά προϊόντα τον Μάιο -Στα 31,7 δισ. δολάρια το εμπορικό πλεόνασμα

Kίνα: Αγόρασε λιγότερα αμερικανικά προϊόντα τον Μάιο -Στα 31,7 δισ. δολάρια το εμπορικό πλεόνασμα
AP Photo/Mark Schiefelbein, File

Λιγότερα αμερικανικά προϊόντα αγόρασε η Κίνα τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Η Κίνα αγόρασε αγαθά αξίας 13,11 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ τον Μάιο, έναντι 13,94 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα του Μαΐου ήταν το χαμηλότερο μηνιαίο ποσό από τον Οκτώβριο.

Ενώ οι συνολικές κινεζικές εισαγωγές από άλλες χώρες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τους των τελευταίων 10 ετών - άνοδος 51,1% - ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών από τις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε στο 41% τον Μάιο σε ετήσια βάση, έναντι 52% τον προηγούμενο μήνα.

Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ αυξήθηκε στα 31,78 δισ. δολάρια τον Μάιο, από 28,11 δισ. τον Απρίλιο.

Η είδηση αυτή έρχεται λίγες μέρες αφότου, ομ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε και η νέα αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Κάθριν Τάι είχαν την πρώτη τους τηλεφωνική συνδιάλεξη αφότου ανέλαβε την αμερικανική προεδρία ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσαν το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου και οι υπηρεσίες της κυρίας Τάι.

Βάσης της «Φάσης 1» της εμπορικής συμφωνίας που υπεγράφη στις αρχές του 2020 ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να αγοράσει επιπλέον αμερικανικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2022.  Αυτές οι επιπρόσθετες αγορές αυτές βασίζονται στο επίπεδο των κινεζικών εισαγωγών του 2017, δηλαδή πριν ξεκινήσει ο εμπορικός πόλεμος.

Βασικός στόχος είναι να μειωθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, που ήταν μια από τις βασικές απαιτήσεις των ΗΠΑ. Αναλυτικά, η Κίνα θα δαπανήσει 77,7 δισεκ. δολάρια για πρόσθετες αγορές από τον κατασκευαστικό τομέα, 52,4 δισεκ. δολάρια στον τομέα της ενέργειας, 37,9 δισεκ. στις υπηρεσίες και 32 δισεκ. σε προϊόντα του αγροτικού τομέα.