Κιμ Γιονγκ Ουν: Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας

Κιμ Γιονγκ Ουν: Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας

O Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «τον μεγαλύτερο εχθρό» της χώρας του και υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να εγκαταλείψει τις εχθρικές πολιτικές της για τη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Κιμ μιλώντας από την Πιονγιάνγκ, τόνισε ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Βόρεια Κορέα δεν θα αλλάξει ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Επιπλέον, δεσμεύθηκε να επεκτείνει το οπλοστάσιο και το στρατιωτικό δυναμικό των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, σημειώνοντας ότι τα σχέδια για πυρηνικό υποβρύχιο είναι σχεδόν ολοκληρωμένα.

Στην τελευταία του ομιλία στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, μόλις το όγδοο στην ιστορία του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν σημείωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα, εκτός εάν «εχθρικές δυνάμεις» σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν πρώτα τα δικά τους κατά της Βόρειας Κορέας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρόνος αυτός των δηλώσεων επελέγη προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, δύο μόλις εβδομάδες πριν ορκιστεί ο νέος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Εξάλλου, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε μία καλή σχέση με τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο και είχε συναντήσει. Υπενθυμίζεται ότι ο Κιμ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018 στη Σιγκαπούρη, στην ιστορική σύνοδο κορυφής που άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων έπειτα από ένα διάστημα κλιμάκωσης των εντάσεων. Αλλά η δεύτερη σύνοδος κορυφής, το 2019 στο Βιετνάμ, κατέληξε σε φιάσκο, όπως και όλες οι υπόλοιπες συναντήσεις που ακολούθησαν σε επίπεδο υπουργών και σε τεχνικό επίπεδο.