Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Τελευταία ενημέρωση: 00:14

Γιώργος Φιντικάκης
-A +A

Κορονοϊός: Κερδοσκοπία με τον πανικό -  Διπλάσιες τιμές σε μάσκες, γάντια 

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Τελευταία ενημέρωση: 00:14
Κερδοσκοπία με τον πανικό -  Διπλάσιες τιμές σε μάσκες, γάντια 

Εως σήμερα υπολογίζαμε τις οικονομικές απώλειες από τον κορονοιό μετρώντας τα εκατοντάδες χαμένα δισεκατομμύρια στα χρηματιστήρια.

Εδώ και μερικές ημέρες ο ιός χτυπά κατευθείαν στην τσέπη μας. Καταναλωτές σε καθεστώς πανικού αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων από μάσκες και σε συνδυασμό με την κερδοσκοπία που προκαλούν οι ελλείψεις διεθνώς, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί ακόμη και πάνω από 100%.

Οσες φαρμακαποθήκες και όσοι φαρμακοποιοί προνόησαν να στοκάρουν προιόντα, ξεπούλησαν μέσα σε δύο ημέρες. Σε κεντρικό φαρμακείο των Αθηνών, μια απλή χειρουργική μάσκα πωλείται προς 1 ευρώ αντί για 50 λεπτά πριν από λίγες ημέρες, με αιτιολογία ότι η τιμή διαμορφώνεται από την εταιρεία.

Ενα ολόκληρο σύμπαν, όχι μόνο ο φαρμακοποιός ή ο μικροέμπορος εκμεταλλεύεται τον παγκόσμιο πανικό. Μαρτυρίες από χονδρεμπόρους αναφέρουν ότι οι ξένοι προμηθευτές έχουν ανεβάσει μέσα σε δύο μήνες την τιμή για τις νοσοκομειακές μασκές κατά 800% ! Αυτό σημαίνει ότι μια απλή μάσκα πωλείται στην χονδρική προς 40 λεπτά το τεμάχιο έναντι 4,5 λεπτών τον Δεκέμβριο, με την αιτιολογία ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις παγκοσμίως αφού η Κίνα απορροφά καθημερινά κολοσσιαίες ποσότητες. Αντισηπτικά ακόμη και θερμόμετρα σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζουν ελλείψεις, κάποια ήδη ακριβαίνουν.

Στην αγορά λέγεται ότι οι ξένοι προμηθευτές εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, ζητούν πλέον  πληρωμή τοις μετρητοίς από τους Ελληνες συνεργάτες τους. Οι τιμές αποτελούν αντικείμενο παζαριού και καθημερινά αναλώσιμα έχουν γίνει “χρηματιστηριακά” προιόντα. Εμπορος που διαπραγματεύονταν φορτίο με 200.000 μάσκες από ξένη εταιρεία, πήρε την απάντηση ότι αυτή έχει καλύτερη προσφορά από την Γερμανία. Συνάδελφός του που έφερε χθες 10.000 μάσκες έφυγαν όλες αυθημερόν, με την εταιρεία να τον υποχρεώνει να αγοράσει μαζί και 5.000 γάντια, όπως τουλάχιστον ο ίδιος υποστηρίζει. Κυκλοφορούν ιστορίες για ξένη εταιρεία που ζητά για 1 εκατ μάσκες, τιμή 80 λεπτά το τεμάχιο έναντι 60 λεπτών στις αρχές της εβδομάδας.

Ανάλογες είναι και οι μαρτυρίες φαρμακοποιών. Συνεργαζόμενη εταιρεία φέρεται να είπε στον φαρμακοποιό-πελάτη της ότι για να τον προμηθεύσει με 200 τεμάχια μάσκες, πρέπει να κάνει μίνιμουμ αγορά 600 ευρώ. Φαρμακείο που παραπονέθηκε για τις ανατιμήσεις στον προμηθευτή του, αυτός το παρέπεμψε με την σειρά του στον ξένο προμηθευτή. Επίσης τα γάντια λέγεται ότι έχουν τσιμπήσει μέχρι και 30% το τελευταίο διάστημα. Οι μάσκες με βαλβίδα, αγοράζονται από το εξωτερικό προς 2,80 ευρώ έναντι 1,70 ευρώ προ δύο μηνών και φτάνουν στο φαρμακείο στα 5 και 6 ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι η επιδημία του πανικού δείχνει να είναι πιο επικίνδυνη από αυτόν καθ’ εαυτόν τον ίδιο τον ίδιο. Ο ιός είναι επικίνδυνος, όπως αναγνωρίζουν οι ειδικοί. Είναι όμως επικίνδυνος για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, με αναπνευστικά προβλήματα, για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή καρδιοπαθείς, άτομα με λοιμώξεις του αναπνευστικού, και μικρά παιδιά. Ενας φυσιολογικός άνθρωπος θα την περάσει ενδεχομένως ως μια βαριά ίωση.

Τα ράφια ωστόσο των φαρμακείων συνεχίζουν να αδειάζουν. Ανάλογα φαινόμενα εμφανίστηκαν χθες και σε ράφια σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης με το που έγινε γνωστή η είδηση για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση η κίνηση στα σούπερ μάρκετ της πόλης αυξήθηκε κατακόρυφα στη Θεσσαλονίκη, όπως δείχνουν και οι πρώτες εικόνες. Σκηνές που θα πολλαπλασιαστούν αν διαπιστωθούν και άλλα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Η αγορά είναι ελεύθερη να διαμορφώνει τις τιμές, κανείς δεν περιμένει από τα υπουργεία να τις καθορίσουν, ωστόσο υπάρχει ένα όριο σε όλα αυτά. Ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί να το δοκιμάσουμε.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα