Κερδισμένοι και χαμένοι του 1ου γύρου στις γαλλικές εκλογές

Κερδισμένοι και χαμένοι του 1ου γύρου στις γαλλικές εκλογές

Κερδισμένη είναι η Λεπέν (Rassemblement National – Εθνική Συσπείρωση) διότι είναι σίγουρο ότι θα αυξήσει την κοινοβουλευτική της ομάδα σε τουλάχιστον (*) 15 έδρες από τις σημερινές 8. Οι 15 έδρες αποτελούν το όριο, ώστε να συγκροτήσει ομάδα στη Βουλή και να απολαμβάνει τα σχετικά προνόμια.

Κερδισμένη είναι επίσης, διότι έπνιξε στα σπάργανα τη δημιουργία στον ίδιο ακροδεξιό χώρο, του κόμματος του Ζεμούρ (Reconquête! – Ανακατάληψη!). Κόμμα που της είχε κοστίσει την αποχώρηση Ευρωβουλευτών, Γερουσιαστή, συνεργατών, ακόμη και της ίδιας της ανιψιά της Μάριον, η οποία είχε εκλεγεί Βουλευτής στο Νότο της Γαλλίας το 2012. Ο ίδιος ο Ζεμούρ απέτυχε να εκλεγεί στη μεσογειακή περιφέρεια, όπου έβαλε υποψηφιότητα και πιθανότατα δε θα εκλέξει το κόμμα του κανέναν άλλο Βουλευτή.

Η Λεπέν ισχυρίστηκε ότι το δικό της κόμμα είναι αμιγώς κόμμα και όχι συνασπισμός κομμάτων, το οποίο βεβαίως είναι άλλη μια φθηνή δήλωση εντυπωσιασμού για τα κανάλια. Και ο Ζεμούρ κόμμα έχει, για να μην αναφέρω τους 63 υποψηφίους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι κατέβηκαν «αντάρτες» διαμαρτυρόμενοι για την υπό τον Μελανσόν «Λαϊκή Ενότητα».

Χαμένος όμως είναι συνολικά ο ακροδεξιός χώρος, διότι τα κόμματα που εντάσσονται εκεί έλαβαν πολύ λιγότερες ψήφους απ’ ότι στον 1ο γύρο των Προεδρικών εκλογών: 22,9% έναντι 32,3%!

Κερδισμένη είναι η παραδοσιακή σύμπραξη της κεντροδεξιάς: Les Républicains και Union des Démocrates et Indépendants. Μετά την οιονεί καταστροφή στις Προεδρικές εκλογές, όπου έλαβαν 4,8% (κάτω από το όριο χρηματοδότησης του 5%) και χρειάστηκε η υποψήφια της Valérie Pécresse να κάνει έκκληση στα μέλη του κόμματος για έκτακτη συνεισφορά και δωρεές για να αποπληρωθεί η καμπάνια, έλαβαν τώρα 11,1% και θα έχουν τουλάχιστον (*) 33 έδρες στη Βουλή.

Βεβαίως, είναι πολύ κάτω από τις έδρες που είχαν στις εκλογές του 2017 (112+18=130) και πιθανότατα η UDI δε θα πιάσει το όριο για κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά προς το παρόν η «παρτίδα σώθηκε».

Κερδισμένη είναι η υπό τον Μελανσόν (Nouvelle Union Populaire Ecologique et Sociale – Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ενότητα). Πολλαπλασιάζει την κοινοβουλευτική δύναμη, καταλαμβάνοντας τουλάχιστον (*) 170 έδρες, τριπλάσιες από όσες είχε στη Βουλή του 2017! Βεβαίως, η κατανομή υποψηφιοτήτων στα κόμματα του συνασπισμού ήταν λεόντειος: 326 έλαβε το κόμμα του Μελανσόν (France Insoumise – Ανυπότακτη Γαλλία), το οποίο είχε 17 στη βουλή του 2017, 100 έλαβε ο Οικολογικός πόλος, που είχε μόνο 1 έδρα, 50 έλαβε το Γαλλικό Κ. Κ., που είχε 10. Μόλις 70 περίσσεψαν για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που είχε 30 στη Βουλή του 2017! Εξ’ ου και η αγανάκτηση των 63, που κατέβηκαν ως Ανεξάρτητοι προερχόμενοι από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πέρα από τις διαφωνίες τους για το υποτιθέμενο «Κοινό» Πρόγραμμα.

Χαμένος όμως είναι συνολικά και ο αριστερός χώρος, διότι τα κόμματα που εντάσσονται εκεί έλαβαν αρκετά λιγότερες ψήφους απ’ ότι στον 1ο γύρο των Προεδρικών εκλογών: 26,1% έναντι 30,6%!

Σαφώς ψαλιδισμένη η «Προεδρική Πλειοψηφία» (Ensemble! – Μαζί!), η οποία προσβλέπει μόνο σε τουλάχιστον (*) 270 έδρες από 350 στην προηγούμενη Βουλή. Κινδυνεύει επομένως να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών και αυτό παρ’ ότι ελάχιστα υποχώρησε σε σχέση με τον 1ο γύρο των Προεδρικών εκλογών: 25,8% έναντι 27,9%!

Πολλοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και η Πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, αναφέρθηκαν στην αυξημένη αποχή. Δε συμμερίζομαι την ανησυχία τους. Η συμμετοχή στον 1ο γύρο το 2022, ήταν 47,5% ελάχιστα μικρότερη από αυτήν του 2017 48, 7%. Προφανώς, η διαχρονική διολίσθηση της συμμετοχής είναι ανησυχητική, αλλά το 2012 η διαφορά ήταν πολύ μεγαλύτερη 57,2% με 48,7%, δηλαδή 8,5%.

Η πραγματική ανησυχία όμως, για τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ευρώπη, προέρχεται από το ίδιο το «Κοινό» Πρόγραμμα, δηλαδή το πρόγραμμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας», που τελικώς θα επιβληθεί, εκτός εάν αποσχιστούν μετά τις εκλογές οι επί μέρους συνιστώσες και παραμείνει μόνο η «Ανυπότακτη Γαλλία. Εκεί φαίνεται καθαρά η βλέψη του Μελανσόν να είναι «Ανυπότακτος και στην Ευρώπη» με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευρωπαϊκή προσπάθεια.

(*) για την πρόβλεψη σε έδρες έχει ληφθεί η ελάχιστη τιμή του εύρους

*Ο Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης έχει στενούς δεσμούς με τη Γαλλία και είναι ιδρυτής, πριν τις Προεδρικές εκλογές του 2017, της ομάδας «Οι Έλληνες Φίλοι της Renaissance – Emmanuel Macron President» στο facebook».