Ταμείο Ανάκαμψης: Κερδισμένη η Ελλάδα - Η μεγάλη ευκαιρία για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

Κερδισμένη η Ελλάδα - Η μεγάλη ευκαιρία για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο
Eurokinissi

Κερδισμένη από τις επίπονες πενθήμερες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης αναδύεται η Ελλάδα καθώς το πακέτο των 70 δισ. ευρώ αποτελεί ευκαιρία για ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα, όπως άλλωστε σημείωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημαντική παράμετρος της συμφωνίας όσον αφορά τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι περίπου 19,5 δισ. θα είναι επιχορηγήσεις, 12 δισ. προέρχονται από δάνεια και το  υπόλοιπο ποσό από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο του ευρωπροϋπολογισμού.

«Αυτό το οποίο έγινε αυτές τις τέσσερις μέρες ως προς τη δομή των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, κυρίως τη δυνατότητα πια να δανειστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ένα σημαντικό άλμα στο μέλλον, μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον της Ευρώπης» επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο. «Εάν πριν από τρεις μήνες βρισκόμασταν και συζητούσαμε για τη δυνατότητα η Ευρώπη να δανειστεί σε κεντρικό επίπεδο και να διαθέσει επιχορηγήσεις και όχι δανεικά, οι πιο πολλοί θα λέγανε ότι αυτό το σενάριο ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας» επισήμανε.

Εξηγώντας τη σημασία αυτού του συνολικού πακέτου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι επιχορηγήσεις «από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε, ουσιαστικά αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ, κάτι παραπάνω από 19 δισεκατομμύρια στα οποία προστίθενται γύρω στα 12,5 δισεκατομμύρια σε δάνεια για να καταλήξουμε ξανά στο τελικό ποσό των 32 δισ., για το οποίο είχε γίνει και πολύς λόγος πριν από δύο μήνες».

«Τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται, τελικά, με όρους οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ», σημείωσε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε από αυτό το πλαίσιο δαπάνες, οι οποίες έχουν ήδη γίνει από τον Φεβρουάριο του 2020».

Σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η χώρα πέτυχε δύο πράγματα: «Πρώτον, την αύξηση των πόρων που η Ελλάδα θα πάρει από το Ταμείο Συνοχής και, παράλληλα, για τους αγρότες μας, παραμένουν σταθεροί οι πόροι από την Κοινή Αγροτική Πολιτική».

«Έχουμε, λοιπόν, τα εργαλεία, έχουμε το σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Θα εργαστούμε με ευθύνη, με σύνεση. Θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι μία μεγάλη, μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ενόψει της κατάθεσης του συνολικού σχεδίου στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου, ο σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει τις προτεραιότητες του νέου εθνικού σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη και τις προτάσεις των κομμάτων. «Αυτή η συζήτηση είναι μία συζήτηση η οποία αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα», τόνισε.

Διαβάστε ακόμα:

Η τακτική Μητσοτάκη που κράτησε όρθια την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Στ. Πέτσας: Ισορροπημένο πακέτο με τους αναγκαίους συμβιβασμούς