Κεντρικοί τραπεζίτες Βρετανίας-Γαλλίας: «Κανείς δεν μπορεί να απομονωθεί από την κλιματική αλλαγή»

Κεντρικοί τραπεζίτες Βρετανίας-Γαλλίας: «Κανείς δεν μπορεί να απομονωθεί από την κλιματική αλλαγή»

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ξαναχτίσουν τις οικονομίες τους μετά την κρίση του κορονοϊού ώστε να αντέξουν το επόμενο σοκ που έρχεται – την κλιματική αλλαγή, δήλωσαν σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες της Βρετανίας και της Γαλλίας.

«Αν δεν ενεργήσουμε τώρα, η κλιματική αλλαγή θα είναι το αυριανό βασικό πρόβλημα και, σε αντίθεση με τον Covid-19, κανείς δεν θα μπορεί να απομονωθεί απ' αυτό», αναφέρουν ο κεντρικός τραπεζίτης της Τράπεζας της Αγγλίας΄Άντριου Μπέιλι και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σε ένα κοινό άρθρο που δημοσίευσαν στην εφημερίδα Guardian.

Σημειώνουν ότι σε όλον τον κόσμο τα κράτη απέχουν πολύ από τους περιβαλλοντικούς τους στόχους και η πανδημία του κορονοϊού κατέδειξε ότι η αντίδραση σε μια κρίση όταν αυτή βρίσκεται στο απόγειό της επιφέρει τεράστιο κόστος.

«Για να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση πρέπει να αρχίσουμε να παίρνουμε τώρα μέτρα που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων με πιο ομαλό τρόπο. Οφείλουμε να έχουμε μια στρατηγική. Να ξαναχτίσουμε τις οικονομίες μας καλύτερα», δηλώνουν.

Οι κεντρικές τράπεζες όλο και συχνότερα συνυπολογίζουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής στις αξιολογήσεις τους σχετικά με την ευρωστία των επιχειρήσεων οικονομικών υπηρεσιών που επιβλέπουν.